Градинарска чубрика

Од Википедија — слободната енциклопедија
Градинарска чубрика
Satureja hortensis bgiu.jpg
Научна класификација
Царство: Растенија
Оддел: Скриеносемени
Класа: Дикотиледони
Ред: Усноцветовидни
Семејство: Усноцветни
Род: Чубрика
Вид: S. hortensis

Градинарската чубрика понекогаш и чубрица (Satureja hortensis) е вид на скриеносемени растенија од семејството на Усноцветните (Lamiaceae). Таа е едногодишно растение со мали зелени листови и розови цветови. Сувите лисја се користат како зачин. Често се чува и како украсно растение. Во Македонија чубриката е еден вид на традиционално растение, со кое се прави т.н. к’цана сол (во Кратовско) или ченка миродија (во Тетовско).