Горно Лисиче - Скопско

Од Википедија — слободната енциклопедија
Горно Лисиче - Скопско
Корицата на книгата
АвторЃорѓи Малковски
ЗемјаМакедонија
ЈазикМакедонски
Предмет(и)Горно Лисиче
ИздавачЦрковен одбор на црквата „Св. Петар и Павле
Издадена
2002 година
МедиумПечатен облик
Страници157
ISBN9989-57-150-3

Горно Лисиче - Скопскокнига напишана од Ѓорѓи Малковски во 2002 година. Книгата е посветена на тогаш селото Горно Лисиче кое денес е населба во Скопје. Книгата содржи информации за географијата, демографијата, историјата, културата и спортот, образованието, религијата, стопанството во Горно Лисиче, со посебен нагласок на стариот јужен дел на населеното место. Книгата била печатена во Скопје. Тиражот бил 500 примероци.[1]

Содржина[уреди | уреди извор]

Книгата е поделена на неколку поглавја:[2]

 1. Основни природно-географски одлики на селото Горно Лисиче - Скопско
 2. За името Лисиче
 3. Каде се наоѓало селото порано
 4. Првите пишани материјал за с. Г. Лисиче
 5. Населбата и населението во турскиот период
 6. Приликите во с. Г. Лисиче од крајот на 19 век до 1918 година
 7. Периодот меѓу двете светски војни (1918-1941 година)
 8. Куќи и други градежни објекти
 9. Периодот на Втората светска војна (1941-1944 год.)
 10. Територијалната положба и демографската состојба на с. Г. Лисиче од 1944 до 2001 година
 11. Некои основни етнографски обележја и потеклото на населението во с. Г. Лисиче
 12. Манифестацијата Илинденски марш 1978 година
 13. Културно уметничкото друштво „Никола Јонков Вапцаров“ и Манифестацијата Вапцарови денови
 14. Основното училиште „Гоце Делчев“ во с. Г. Лисиче
 15. Црквата „Св. ап. Петар и Павле“
 16. Спортот во Г. Лисиче
 17. Некои особености на економскиот и општествениот развој на с. Горно Лисиче од ослободувањето до денес
 18. Железничката станица Лисиче

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Малковски, Ѓорѓи, уред. (2002). Горно Лисиче - Скопско. Скопје: Црковен одбор на Црквата „Св. Апостоли Петар и Павле“ - Горно Лисиче. ISBN 9989-57-150-3.
 2. Малковски, Ѓорѓи, уред. (2002). Горно Лисиче - Скопско. Скопје: Црковен одбор на Црквата „Св. Апостоли Петар и Павле“ - Горно Лисиче. стр. 157. ISBN 9989-57-150-3.