Ѓорѓи Малковски

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Ѓорѓи Малковски
Роден 24 јуни 1957
Велес, СФРЈ
Националност Македонец
Занимање историчар

Ѓорѓи Малковски (роден на 24 јуни 1957 година во Велес) — македонски историчар, научен советник и редовен професор во Институтот за национална историја во Скопје.[1]

Животопис[уреди | уреди извор]

Основно училиште и гимназија завршил во родниот град (1976), а потоа дипломирал на Филозофскиот факултет во Скопје – Група историја (1. Ⅹ 1980), каде што и магистрирал со темата „Дејноста на бугарската профашистичка организација Браниик во Македонија 1941-1944 година“ (7. Ⅲ 1989) и докторирал со темата „Профашистичките и колаборационистичките организации и групи во Македонија 1941-1944 година“ (декември 1994). Од 1 октомври 1981 година работи во Институтот за национална историја во Скопје како истражувач на Македонија во времето на Втората светска војна. Автор е на поголем број монографски трудови.

Библиографија[уреди | уреди извор]

 • Велес и Велешко во Народноослободителната војна 1941–1945. Споменкнига на загинатите борци во НОВ и жртви на фашистичкиот терор од Велес и Велешко, Титов Велес, 1985 (соавтор)
 • Монополот во Велес 1919–1945 година, Титов Велес, 1988
 • Борба за слобода, Титов Велес, 1989
 • Свети Николе и Светиниколско од 1912 до 1945 година, Свети Николе, 1990
 • Живееја, се бореа и загинаа во виорот на Револуцијата 1941–1945, Спомен книга на загинатите борци и жртви на фашистичкиот терор од Свети Николе и Светиниколско, Свети Николе, 1990 (соавтор)
 • Бугарската фашистичка организација „Браник“во Македонија (1941–1944), Скопје, 1992
 • Профашистичките и колаборационистичките организации и групи во Македонија 1941– 1944, Скопје, 1995
 • Крива Паланка и Кривопаланечко низ историјата, Крива Паланка, 1996 (соавтор)
 • Виница и Виничко, Виница, 1998; Демир Капија, Демир Капија, 1998
 • Националното движење во Велес од 1919 до 1931 година, Велес, 1998
 • Јовче Џипунов и неговата активност од 1919 до 1931 година, Велес, 1998 (соавтор)
 • Трајко Андреев–Петкановски 1919-1943, Велес, 1998 (соавтор)
 • Долна Бањица – Асаги Банитса е Посхтме, Кочани, 2000
 • Чашка низ историјата, Чашка, 2001
 • Општина Зелениково, Зелениково, 2001
 • Балисти, Скопје, 2002
 • Политичките партии и организации во Македонија во Втората светска војна 1941-1944 година, Скопје, 2002
 • Горно Лисиче-Скопско, Скопје, 2002
 • Кисела Вода во Втората светска војна 1941-1944 година, Скопје, 2003
 • Бунтот на моторизираниот пешадиски баталјон од Кривопаланечко, 2018

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Ристовски, Блаже, ed. (2009). "Малковски". Македонска енциклопедија. , книга II (М-Ш). Скопје: МАНУ. стр. стр. 906.