Големи мачки

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Големи мачки
Период: доцен миоцен - денес
Jaguar head shot.jpg
Јагуар (Panthera onca)
Научна класификација
Царство: Животни
Колено: Хордати
Класа: Цицачи
Ред: Ѕверови
Семејство: Мачки
Потсемејство: Големи мачки
Pocock, 1917
Родови

облачни леопарди (Neofelis)
пантери (Panthera)
снежни леопарди (Uncia)

Големите мачки науч. Pantherinae) е потфамилија на фамилијата Felidae во која припаѓаат родовите пантери (Panthera), (Uncia) и (Neofelis). Одвојувањето на големите од останатите мачки се смета дека се случило пред 6-10 милиони години[1]. Скорешните ДНК анализи укажуваат дека Uncia uncia наречен Снежен леопард е всушност основниот вид на големите мачки и дека треба да биде преименуван во Panthera uncia. Постојат и докази за посебни маркери за митохондриалниот геном.[2][1] [3][2]

Друго истражување базирано на ДНК укажало дека редоследот на одвојувањето на гранките било најпрво Panthera tigris, потоа Panthera onca, Panthera leo и на крај двата сестрински вида Panthera pardus и Panthera uncia[4]. За да се потврдат овие резултати треба да се направат уште истражувања.

Видови[уреди | уреди извор]

  • Потфамилија големи мачки (Pantherinae)[5]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. (англиски) Johnson, W.E., Eizirik, E., Pecon-Slattery, J., Murphy, W.J., Antunes, A., Teeling, E. & O'Brien, S.J.. The Late Miocene radiation of modern Felidae: A genetic assessment (abstract). „Science“ том  311: 73–77. doi:10.1126/science.1122277. PMID 16400146. http://www.sciencemag.org/cgi/content/abstract/311/5757/73. 
  2. (англиски) Molecular Biology Reports, Publisher Springer Netherlands, ISSN 0301-4851 (Print) 1573-4978 (Online), DOI 10.1007/s11033-008-9257-9
  3. (англиски) Phylogenetic relationships within mammalian order Carnivora indicated by sequences of two nuclear DNA genes. Li Yua,b,c, Qing-wei Lid, O.A. Rydere, Ya-ping Zhanga,b. Molecular Phylogenetics and Evolution 33 (2004) 694–705
  4. (англиски)Yu L, Zhang YP.(2005) Phylogenetic studies of pantherine cats (Felidae) based on multiple genes, with novel application of nuclear beta fibrinogen intron 7 to carnivores. Mol. Phylogenet. Evol. 35(2):483-495
  5. Kitchener, A., et al. (2006-12-05 г). Geographical Variation in the Clouded Leopard, Neofelis nebulosa, Reveals Two Species. „Current Biology“ том  16 (23): 2377–2383. doi:10.1016/j.cub.2006.10.066.