Голема окатка

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Голема|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Голема окатка
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Голема
Вид: Голема окатка
Научен назив
Голема окатка
Lasiommata maera
Lateral view
Dorsal view
Scientific classification edit
Kingdom: Animalia
Phylum: Arthropoda
Class: Insecta
Order: Lepidoptera
Family: Шаренци
Genus: Lasiommata
Species:
L. maera
Binomial name
Lasiommata maera

Lasiommata maera, големиот кафеав ѕид, е пеперутка од семејството на шаренците (Nymphalidae).

Подвидови[уреди | уреди извор]

 • Lasiommata maera maera
 • Lasiommata maera abastumana (Шелјужко, 1937) (Кавказ)
 • Lasiommata maera adrasta (Hübner, [1823-1824]) (од југозападна Европа до Мароко и Алжир)
 • Lasiommata maera crimaea (А. Банг-Хас, 1907)
 • Lasiommata maera jachontovi (Шелјужко, 1937) (Кавказ)
 • Lasiommata maera meadewaldoi (Ротшилд, 1917) (Мароко)
 • Lasiommata maera ordona (Фрухсторфер, 1909) (Сибир)
 • Lasiommata maera orientalis (Рул, 1894) (Ерменија)

Дистрибуција и живеалиште[уреди | уреди извор]

Видот е вообичаен во континентална Европа. Присутен е и на Урал, југозападен Сибир, Мала Азија, Сирија, Иран, Средна Азија и Хималаите.[1] Го нема во Обединетото Кралство.[2] Нејзините претпочитани живеалишта се во шумата, неуправуваните чистини на шумските области, карпестите суви области и камените падини, на надморска височина од 0-2000 метри.

Опис[уреди | уреди извор]

Lasiommata maera има распон на крилјата од 44-56 милиметри.[3] Овие големи пеперутки се доста променливи по боја и шема. Обично горната страна е портокалова во предните крила и претежно кафеава во задните крила. Предните крила секогаш покажуваат еден окелус, додека задните крила носат два или три оцели. Долната страна на предните крила е портокалова, а долната страна на задните крила е мермерна со сива кафена боја.[4] Овој вид е доста сличен на Lasiommata megera, кој е помал и има побледо жолто-портокалови предни крила.[5] Во просек поголеми од хиера, порамномерно обоени, црните ознаки на тлото се помалку истакнати во нимотипната форма со саѓи-кафеав диск; предното крило на мажјакот е позашилено, со подолга крајбрежна маргина и покосена дистална маргина; на долната страна на предното крило дисталната лента се протега без прекин низ средните вени до задната маргина. Долната страна на задното крило има многу почиста боја на земјата, т.е. има помалку облаци и сенки помеѓу различните назабени линии што го поминуваат дискот.

Биологија[уреди | уреди извор]

Ларвата јаде целосни треви, како што се Poa annua, Poa bulbosa, Poa pratensis, Festuca ovina, Festuca rubra, Festuca pratensis, Glyceria fluitans, Calamagrostis epigejos , Calamagrostis, видови Lolium и Hordeum.[1]

Овој вид има две потомци во северните земји, едно потомство на југ. Возрасните летаат од април до септември.[5] Овие пеперутки се страствени летачи и тие ретко се гледаат во лет на силен ветер.

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 "Lasiommata Westwood, 1841" at Markku Savela's Lepidoptera and Some Other Life Forms
 2. „Fauna europaea“. Архивирано од изворникот на 2016-03-12. Посетено на 2022-05-08.
 3. „Butterfly Guide“. Архивирано од изворникот на 2019-07-22. Посетено на 2022-05-08.
 4. Papillions de Poitou-Charentes
 5. 5,0 5,1 Eurobutterflies Eurobutterflies

Надворешни врски[уреди | уреди извор]