Ѕидна окатка

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Lasiommata|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Ѕидна окатка
Мажјак
Мажјак
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Lasiommata
Вид: Ѕидна окатка
Научен назив
Lasiommata megera
(Linnaeus, 1767)

Ѕидната окатка (Lasiommata megera) е пеперутка од семејството на шаренците.[1] Пеперугата може да се најде во цела Евроазија, вклучително и Македонија.

Опис[уреди | уреди извор]

Големината на пеперугата е од 36 до 50мм. Горната страна на пеперугата е портокалова, со изразени црни вени и дебели напречни ленти. Рабовите на крилјата се белкасти, со црна бордура. Во предниот дел има едно окце со бела зеница, а во задниот има три со различна големина. Телото е црно, а антените црно-бели. Долната страна е кафена, со различни нијанси на кафена и сива, со темни брановидни вени и бордури. Наликува на сув лист. Има и 6 или 7 окца.[2] Пеперугата живее во чисти грмушести предели на надморска висина до 3000 метри.

Подвидови[уреди | уреди извор]

  • L. m. megera
  • L. m. vividissima
  • L. m. megerina (Herrich-Schäffer, 1856)
  • L. m. transcaspica (Staudinger, 1901)

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Wall at UK Butterflies
  2. Seitz. A. in Seitz, A. ed. Band 1: Abt. 1, Die Großschmetterlinge des palaearktischen Faunengebietes, Die palaearktischen Tagfalter, 1909, 379 Seiten, mit 89 kolorierten Tafeln (3470 Figuren)Оваа статија содржи текст од овој извор, кој е во јавна сопственост.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]