Планинска окатка

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Lasiommata|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Планинска окатка
Женка
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Lasiommata
Вид: Планинска окатка
Научен назив
Lasiommata petropolitana
Карл ЛинејLinnaeus, 1767

Планинската окатка (Lasiommata petropolitana) е пеперуга од видот на шарени пеперуги.[1]

Опис[уреди | уреди извор]

Мажјаците се со големина од 19 до 21 мм. Горната страна на крилјата е темнокафена со брановидни црникави линии. Вените на крилјата се со посветла кафена боја. Покрај краевите на крилјата има жолтеникаво-портокалови шари со црни дамки и бели зеници. Предните дамки се поголеми и имаат најчесто по две зеници. Дамките варираат по големина и облик. Телото е темнокафено, а антените темнокафени и бели. Долната страна на крилјата е со светлокафена боја, има брановидни потемни ленти. Повторно се забележуваат дамките и шарите како и кај горната страна. Пеперугата живее во Јужна Европа (вклучително и Македонија), Мала Азија и делови од Северна Азија и Европа.[2] Пеперугите летаат во една или две генерации, од април до септември. Ларвите се хранат си различни растенија, најчесто со Dactylis glomerata, Festuca rubra и Festuca ovina.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. "Lasiommata Westwood, 1841" at Markku Savela's Lepidoptera and Some Other Life Forms
  2. Seitz, A. in Seitz. A. ed. Band 1: Abt. 1, Die Großschmetterlinge des palaearktischen Faunengebietes, Die palaearktischen Tagfalter, 1909, 379 Seiten, mit 89 kolorierten Tafeln (3470 Figuren)Оваа статија содржи текст од овој извор, кој е во јавна сопственост.

Поврзано[уреди | уреди извор]