Глушини

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Глушини
Кроталарија (Crotalaria retusa)
Научна класификација
Царство: Растенија
Нерангирано: Скриеносеменици
Нерангирано: Евдикоти
Нерангирано: Розиди
Ред: Бобовидни
Семејство: Бобови
Потсемејство: Глушини
Племиња[1][2][3]

Abreae
Adesmieae
Aeschynomeneae
Amorpheae
Bossiaeeae
Brongniartieae
Cicereae
Crotalarieae
Dalbergieae
Desmodieae
Dipterygeae
Euchresteae
Fabeae
Galegeae
Genisteae
Hedysareae
Hypocalypteae
Indigofereae
Loteae
Millettieae
Mirbelieae
Phaseoleae
Podalyrieae
Psoraleeae
Robinieae
Sesbanieae
Sophoreae
Swartzieae
Thermopsideae
Trifolieae

Глушини (науч. Faboideae) — потфамилија на цветни растенија од фамилијата Бобови (Fabaceae). Друго прифатливо име на истата е Papilionoideae.[4]

Потфамилијатата е нашироко распространета низ светот и приспособена на најразлични животни средини и опфаќа дрва, грмушки и тревести растенија. Во неа спаѓаат грашокот, граорот и доброцветот. Цветовите типично имаат округол облик, а корењата најчесто имаат израстоци.

Родови[уреди]

Научниот назив на типскиот род глушина е Vicia, но често се среќава синонимот Faba, по кој е наречена потфамилијата.

Галерија[уреди]

Поврзано[уреди]

Наводи[уреди]

  1. Министерство за земјоделство на САД (USDA) (2003): Информативна мрежа за генетски ресурси – Faboideae. Верзија од 17 јануари 2003. Проверено на 7 август 2010
  2. „Faboideae на UniProt“. http://www.uniprot.org/taxonomy/3814. конс. 7 август 2010. 
  3. Systema Naturae 2000“. http://www.taxonomy.nl/main/classification/7436.htm. конс. 7 август 2010. 
  4. McNeill, J.; Barrie, F.R.; Burdet, H.M. и др., уред-ци. (2006), International code of botanical nomenclature (Vienna Code) (electronic издание), Vienna: International Association for Plant Taxonomy, http://ibot.sav.sk/icbn/main.htm, конс. 20 февраури 2011 , Article 19.7

Надворешни врски[уреди]

  • Глушини - Фамилии на цветни растенија: Описи, илустрации, распознавање, набавка на информации (англиски)