Главен брод

Од Википедија — слободната енциклопедија
Обележен е главниот брод

Главен брод или главен кораб — дел од црква, кој е одреден за учесниците на богослужбени обреди. Од бочните бродови, доколку се работи за повеќекорабна црква главниот брод е одделен со ред столбови односно аркади. Во католичките цркви во главниот брод има клупи, а во задниот дел е сместен црковниот хор со оргулите.

Поврзано[уреди | уреди извор]