Прејди на содржината

Наос

Од Википедија — слободната енциклопедија

Наос (старогрчки: ὁ ναός или ὁ νεός), е внатрешна просторија во храмовите во класичната архитектура, или продавница завртена кон улицата во римската архитектура (види домус).

Во Стариот Египет во наосот биле сместени култните скулптури на боговите и се верувало дека тука навистина живее Бог.

Во почетокот наосот бил изработуван од дрво а подоцна од камен.

Во православието наосот означува дел од црквата каде се наоѓаат верниците за време на богослужењето. Наосот е одвоен од олтарот со иконостас.