Прејди на содржината

Германско вино

Од Википедија — слободната енциклопедија
Стрмни лозја на Рудејмер Берг со поглед на реката Рајна . Овие лозови насади се наоѓаат во југозападниот дел на регионот Rheingau во свиокот во реката. Овие лозови насади се засадени со грозје Ризлинг, со некои Spätburgunder (Pinot noir), и произведуваат некои од најдобрите вина во Германија.
Стрмни лозја долж реката Мосел, во близина на селото Üрзиг .

Германското вино првенствено се произведува во западниот дел на Германија, долж реката Рајна и нејзините притоки, со најстарите плантажи кои се враќаат во римската ера. Околу 60 проценти од германското производство на вино се наоѓа во сојузната држава Рајнска област-Пфалц, каде што се наоѓаат 6 од 13-те региони ( Anbaugebiete ) за квалитетно вино. Германија има околу 102.000 хектари на лозови насади, што е околу една десетина од површината на лозовите насади во Шпанија, Франција или Италија . Вкупното производство на вино обично изнесува околу 9 милиони хектолитри годишно, што одговара на 1,2 милијарди шишиња, што ја става Германија како осма најголема винарска земја во светот.[1] Белото вино претставува речиси две третини од вкупното производство.

Како земја на виното, Германија има мешана репутација на меѓународно ниво, а некои потрошувачи на извозни пазари ја поврзуваат Германија со најелегантни и ароматични чисти бели вина во светот, додека други ја гледаат земјата главно како извор на евтини, масовни полуславни вина како што се Liebfrauenmilch . Меѓу ентузијастите, германската репутација првенствено се заснова на вина направени од сортата на грозје Ризлинг, која во најдобар случај се користи за ароматични, овошни и елегантни бели вина кои се движат од многу јасни и суви до добро балансирана, слатка и со огромна ароматична концентрација. Додека првенствено е земја со бело вино, производството на црвено вино се зголемило во 1990-тите и во почетокот на 2000-тите, првенствено поттикнато од домашната побарувачка, а процентот на германските лозови насади посветени на одгледувањето на сорти од грозје од темнокорење сега се стабилизира на малку повеќе од една третина од вкупната површина. За црвените вина, Spätburgunder, домашно име за Пино ноар, е во водство.

Вински стилови[уреди | уреди извор]

Германија произведува вина во многу стилови: суви, полуслатки и слатки бели вина, розе вина, црвени вина и пенливи вина, наречени Сект . (Единствениот вински стил кој не е најчесто произведен е збогатено вино. ) Поради северната локација на германските лозја, земјата произведува вина сосема спротивно на сите други во Европа, многу од извонредниот квалитет. Помеѓу 1950-тите и 80-тите години, германското вино било познато во странство за евтини, слатки или полуслатки, нискоквалитетни масовно произведени вина како Liebfraumilch .

Вината историски биле претежно бели, а најубавото направена од Ризлинг . Многу вина биле слатки и ниски во алкохолот, светлината и неопросечен . Историски гледано, многу од вината (освен доцните бербени вина) веројатно биле суви ( трокен ), бидејќи не постоеле техники за запирање на ферментацијата. Неодамна многу повеќе германско бело вино се прави во сув стил повторно. Голем дел од виното што се продава во Германија е суво, особено во рестораните. Сепак, најголемиот дел од извозот сѐ уште има слатки вина, особено на традиционалните извозни пазари, како што е Велика Британија, која е водечки извозен пазар, како во поглед на обемот и вредноста. Соединетите Американски Држави (втор по вредност, трето по обем) и Холандија (втор по обем, трето по вредност) се два други важни извозни пазари за германското вино.

Црвеното вино отсекогаш било тешко да се произведе во германската клима, а во минатото обично било светло обоено, поблиску до розе или црвените вина на Алзас . Меѓутоа, неодамна има значително зголемена побарувачка и се појавуваат потемни, побогати црвени вина (често барики на возраст) од грозјето како што се Дорнфелдер и Спттбургберг, германското име за Пино ноар .[2]

Можеби најпрепознатливата одлика на германските вина е високото ниво на киселост во нив, предизвикано од помалата зрелост во северната клима и со изборот на грозје како што е Ризлинг - кој ја задржува киселоста, дури и при високи нивоа на созревање.

Одгледување на винова лоза според системот Pfälzer Kammerbau традиционален за Пфалц, каде што бил широко користен до 18 век. Во сите дрвени верзии (без челични жици), овој систем треба да се придружи на римско време.
Германско вино од Франкен во карактеристичните круг шишиња ( Bocksbeutel )
Германско шише за вино, наменето за вино Rheingau
  1. German Wine Institute: German Wine Statistics 2007–2008 [{{{1}}} Архивирано] на {{{2}}}.
  2. The wine regions of Germany