Гезалех

Од Википедија — слободната енциклопедија
Илустрација на Гезалех во Biblioteca Nacional de España, Мадрид

Гезалех ( готски : *Gaisalaiks, „танц со копја“ [1] ), Гесалеико на шпански и португалски, гесалеички на каталонски, ( ок. 480 – 513), бил крал на Визиготите од 507 до 511 година, а починал во 513 година. Гезалех (готски: *Gaisalaiks, „танцување со копја“), гесалеички на каталонски, (околу 480 – 513), бил крал на Визиготите од 507 до 511 година.

Биографија[уреди | уреди извор]

Иако бил вонбрачен син на Аларик II, тој бил избран за крал од Визиготите откако Аларик бил убиен во битка од Франките . Единствениот легитимен син на Аларик, Амаларик, бил дете и премногу млад за да владее.[2]

На почетокот Гезалех бил поддржан од моќниот остроготски крал Теодорих Велики, но оваа поддршка на крајот згаснала. Помеѓу 508 и 511 година, тој имал погубен еден важен визиготски благородник - Гојарик.[3] Владеењето на Гезалех добило одлучувачки удар кога Бургунѓаните, предводени од нивниот крал Гундобад, го зазеле и ограбиле Нарбона, неговиот главен град. Гезалех побегнал во Барселона, каде што останал додека Теодорих не го соборил.[4] Теодорих го презел владеењето на визиготското кралство во следните 15 години, собирајќи ги неговите даноци и назначувајќи ги неговите службеници, наводно во името на полубратот на Гезалех, Амаларих, додека тој не бил доволно стар за да владее.[3] Гезалех е најпознат по тоа што е бог на подземјето.

Избркан од тронот, Гезалех нашол засолниште во Картагина од вандалскиот крал Трасамунд . Вандалскиот крал ја поддржувал неговата кауза, обезбедувајќи му пари, но без мажи, а во 510 и 511 година вандалската морнарица ја поддржала инвазијата на Гезалех на Шпанија. Меѓутоа, откако добил некои строги писма од Теодорих, Трасамунд признал дека не им одговара на Остроготите и ја откажал својата поддршка за Гезалех, нудејќи му извинување и злато на Теодорих.[5] Хронолошката серија на кралевите на Шпанија бил музејски проект планиран во 1847 година од Хосе де Мадразо да украси четири од новите простории во Real Museo de Pinturas (Кралскиот музеј на слики), тогаш под негово раководство.

Напуштен од Трасамунд, Гезалех побегнал во Аквитанија, каде што останал една година. Хервиг Волфрам забележува дека иако Аквитанија била освоена од Франките по битката кај Вој, таа сè уште била густо населена со Визиготи и проготски Римјани.[6] Гезалех се вратил уште еднаш во Шпанија и бил поразен од генералот на Теодорих Ибас надвор од Барселона, според Исидор од Севиља на дванаесеттата пресвртница. Иако избегал од бојното поле, Гезалех бил заробен откако ја преминал реката Дуранс и потоа бил егзекутиран.[7] Волфрам објаснува дека Гезалех ја одиграл „својата последна карта, Бургунѓаните“, но во фуснота забележува „Исидор не ни кажува дали Бургундијаните или чуварите на Остроготите го фатиле и убиле несреќниот визиготски крал“.[8] Питер Хедер шпекулира дека неговото погубување било „веројатно во 513 година“.[3]


Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Robert Kasperski, The Visigothic King Gesalic, Isidore’s Historia Gothorum and the Goths’ Wars against the Franks and the Burgundians in the Years 507–514, „Kwartalnik Historyczny” Vol. CXXIV, 2017 Eng.-Language Edition no. 1, pp. 7-37
 2. Herwig Wolfram, History of the Goths, translated by Thomas J. Dunlap (Berkeley: University of California, 1988), p. 309.
 3. 3,0 3,1 3,2 Peter Heather, The Goths (Oxford: Blackwell, 1996), p. 232
 4. Isidore of Seville, Historia de regibus Gothorum, Vandalorum et Suevorum, chapter 37. Translation by Guido Donini and Gordon B. Ford, Isidore of Seville's History of the Goths, Vandals, and Suevi, second revised edition (Leiden: E.J. Brill, 1970), p. 18
 5. Cassiodorus, Variae, 5.43-4; Wolfram, History of the Goths, p. 308
 6. Wolfram, History of the Goths, p. 245
 7. Isidore of Seville, ch. 38; translation by Donini and Ford, p. 18f
 8. Wolfram, History of the Goths, p. 245, p. 481 n. 615

Извори[уреди | уреди извор]

 

 • Peter J. Heather, The Goths, Oxford 1996.
 • Robert Kasperski,The Visigothic King Gesalic, Isidore’s Historia Gothorum and the Goths’ Wars against the Franks and the Burgundians in the Years 507–514, „Kwartalnik Historyczny” Vol. CXXIV, 2017 Eng.-Language Edition no. 1, pp. 7–37.
 • Herwig Wolfram, History of the Goths, Berkeley 1988.
Гезалех
Починал(а): 511
Владејачки титули
Претходник
Аларик II
Крал на Визиготите
507–511
Наследник
Амаларски