Гандак

Од Википедија — слободната енциклопедија
Една од гранките на Кали Гандак во горниот тек на реката

Гандак е река во Непал и Индија, една од четирите најголеми реки во Непал.

Во горниот тек, реката се нарекува Кали-Гандак . Потекнува од Хималаите, изворот на Кали-Гандак е сливот на реките Музтанг-Хола и Кјугома-Хола.

Речниот слив го зафаќа централниот дел на Непал. На изворот на реката се наоѓа кралството Мустанг, во непосредна близина на Тибет. Реката се влева во Ганг во близина на Патна ( Индија ). Историски гледано, долината е позната како трговски пат меѓу Индија и Тибет и првенствено како патека за тргување со сол.

Долината на реката е позната и по сечењето на Големиот хималајски венец помеѓу врвовите Анапурна и Даулагири, од кои секоја е повисока од 8000 м, растојанието помеѓу врвовите е 35 км. Самата река во областа помеѓу овие планини тече на надморска височина од 2540 метри, така Калигандакское ущелье [Калигандакское ущелье; Kali Gandaki Gorge] таа е најдлабоката клисура во светот.

Историски информации[уреди | уреди извор]

Во 16 век, во долината на реката била формирана конфедерација на кнежевствата Чаубиши, која траела до 1786 година.

За време на непалската граѓанска војна, долината повремено потпаѓала под маоистичка контрола. Бидејќи низ долината има пешачки патеки, маоистите собирале такса од околу 5-10 долари од туристите во форма на „доброволни“ донации или за „заштита“ на групите, додека издавале сметки за да не се наплатува таксата двапати. Во тоа време, немало никакви инциденти меѓу маоистите и туристите и покрај релативно големиот број туристи.

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]