Војводство Шлеска

Од Википедија — слободната енциклопедија
Војводство Шлеска
Księstwo śląskie (Полски)
Slezské knížectví (Чешки)
Herzogtum Schlesien (Германски)

1138–1335


Грб

Шлеска 1172–77: Фрагментацијата започнува со разделување на Ополе (зелено) и Рациборц (жолто)
Главен град Вроцлав
Јазици Полски, Германски, Чешки, Латински
Вероисповед
Уредување Феудална монархија
Историски период Развиен среден век
 -  Основана 1138
 -  Војводата Владислав II е прогонет 1146
 -  Раќибуж се отцепува 1172
 -  Ополе се отцепува 1172
 -  Легница се отцепува 1248
 -  Земја на Боемската круна 1335
Минати
Следни
Војводство Полска (1079-1138)
Војводства на Шлеска
Војводство Раќибуж
Војводство Ополе
Војводство Легница
Војводство Брзег
Вроцлавска архиепископија

Војводство Шлеска (полски: Księstwo śląskie; германски: Herzogtum Schlesien) со главен град Вроцлав — средновековно војводство сместено во историскиот регион Шлеска во Средна Европа. Набргу откако била формирана под династијата Пјаст во 1138 година, таа се распарчила на различни помали војводства во Шлеска. Во 1327 година, преостанатото Војводство Вроцлав, како и повеќето други војводства управувани од Шлеските Пјасти, се припоени кон Кралството Бохемија како Војводства на Шлеска. Припојувањето било завршено, кога кралот Казимир III Велики од Полска се откажал од своите права на Шлеска во Договорот од Треншин од 1335 година.