Војводство Ополе

Од Википедија — слободната енциклопедија
Војводство Ополе
Księstwo Opolskie (Полски)
Herzogtum Oppeln (Германски)
Opolské knížectví (Чешки)

1172–1202

1281–1532Грб

Местоположба на Ополе
Шлеска 1172-77: Војводството Раќибуж (жолто), Војводството Ополе (зелено)
Главен град Ополе
Јазици Полски, Германски,(Чешки)
Вероисповед
Уредување Војводствo на Шлеска
Историски период Среден век
 -  Поделен од Вроцлав 1172
 -  Обединет со Раќибуж 1202
 -  Разделен од Раќибуж 1281
 -  Вазал на Бохемија 1327
 -  Припоен кон Бохемија 1532
 -  Припоен кон Прусија 1742

Војводство Ополе (полски: Księstwo Opolskie; германски: Herzogtum Oppeln; чешки: Opolské knížectví) — едно од Војводствата на Шлеска, основано во 1172 година. Нејзин главен град бил Ополе во Горна Шлеска.