Власина

Од Википедија — слободната енциклопедија

Власина е планински регион во југоисточна Србија . Тоа е погранична област со Бугарија, регион на Родопска Србија, таа е со стари карпи и планини. Нејзините најистакнати форми се истоимената река Власина и Власинско Езеро . Одговара на териториите на општините Црна Трава, Власотинце и Сурдулица .

Регионот се состои од четири помали, микрорегиони: Црна Трава, Знепоље, Лужница и Власотинце . Во близина на Власотинце, сосема се видливи остатоци од античките вулкански ерупции.

Економија[уреди | уреди извор]

Најголем центар во целиот регион е градот Власотинце, но општо земено, областа е една од најмалку развиените во Србија, многу сиромашна и екстремно населена. На пример, населението во општина Црна Трава се намали од околу 14.000 во 1953 година на само 2.500 во 2002 година. Според тоа, густината исто така паднала, од 43 жители на км² во 1953 година на само 8 жители на км² во 2002 година.

Кружен автопат ги поврзува долините на реките Власина и Јужна Морава.

Во 2005 година Hellenic Bottling Co., подружница на The Coca-Cola Company, ја купи локалната фабрика за вода („Rosa“ е заштитен знак за оваа вода) која се наоѓа блиску до изворот Власина, предизвикувајќи вознемиреност кај локалните екологисти. Активистите од „Еко база Југ“ (Еко база Југ) се плашеа дека прекумерната експлоатација ги суши изворите на реката.

Дивиот свет[уреди | уреди извор]

Во 2018 година било објавено дека европскиот лилјак со слободна опашка, претходно неевидентиран во Србија, бил откриен како живее во регионот Власина. Станува збор за 31-виот вид лилјак кој ја населува земјата и е оној со најголем распон на крилјата.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Ana Vuković (3 March 2018). „Sredozemni repaš nađen i u Srbiji“ [European free-tailed bat discovered in Serbia]. Politika (српски). стр. 12.

Извори[уреди | уреди извор]