Вија Трајана Нова

Од Википедија — слободната енциклопедија
Виа Марис (виолетова), Кралскиот автопат (црвено) и други древни левантински трговски патишта, в. 1300 п.н.е.

Via Traiana Nova или Via Nova Traiana за Trajan's New Road Новиот пат , претходно познат како Виа Регија или автопат на кралот, бил древен римски пат изграден од императорот Трајан во провинцијата Арабија Петреа, од Акаба на Црвеното Море до Бостра . Беше посебно познат како Виа Трајана Нова за да се разликувала од Виа Трајана во Италија . Повремено се нарекувал и едноставно како „Виа Нова“ [1] или „Виа Нова Трајана“ [2] Неговата изградба започнала кратко по анексијата на Арабија, надгледувана од гувернерот Гај Клаудиј Северус и била завршена под Адријан . [1]

Виа Трајана Нова (претходно позната како Виа Реџиа) бил древен римски пат изграден од императорот Трајан во провинцијата Арабија Петреа, од Акаба на Црвеното Море до Бостра. Бил посебно познат како Виа Трајана Нова за да се разликува од Виа Трајана во Италија. Повремено се нарекува и едноставно како „Виа Нова“ или „Виа Нова Трајана“ Нејзината изградба започнала кратко по анексијата на Арабија, надгледувана од гувернерот Гај Клаудиус Северус и завршена под Адријан.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Browning, Iain (1982:33) Jerash and the Decapolis (London: Chatto & Windus)
  2. Young, Gary K. (2001:119) Rome's Eastern Trade: International commerce and imperial policy, 31 BC - AD 305 (London: Routledge)

https://alchetron.com/Via-Traiana-Nova