Вија Трајана

Од Википедија — слободната енциклопедија
Вија Трајана
Патот во Егнација
МестоБеневенто до Бриндизи
ВидРимски пат
Историја
ГрадителТрајан
Изграденo109 година
Вија Апија (бела) и Виа Трајана (црвена).

Вија Трајана (латински: Via Traiana; букв.: Трајанов пат) ― староримски пат. Бил изграден од императорот Трајан како продолжение на Вија Апија од Беневентум, стигнувајќи до Брундизиум (Бриндизи) по пократок пат (т.е. преку Канузиум, Бутунтум и Бариум наместо преку Тарентум). Ова било одбележано со лак во Беневентум.[1]

Позадина[уреди | уреди извор]

Вија Трајана била изградена во 109 година од нашата ера од императорот Трајан на сопствен трошок. Изграден е во период на релативна слобода од воени кампањи.[2] Така, Вија Апија, од која како продолжение била изградена Вија Трајана, ја изгубила својата првобитна важност како воена магистрала што ги поврзувала Веноса (Венузија) и Таранто (Тарентум). Понатаму, одржувањето на директни воени комуникации помеѓу Венезија, воената колонија од 291 п.н.е., и Рим, повеќе не било потребно освен во време на граѓанска војна, а Вија Апија едноставно станала средство за да се стигне до Бриндизи.

Рута[уреди | уреди извор]

Страбон точно укажал дека патувањето до Беневентум од Брундизиум преку трасата на подоцнежната Вија Трајана било добар ден пократок од стариот републикански пат, Вија Апија.[3] Иако вистинското мерење покажува дека Вија Апија е 327 км и Вија Трајана 330 км од Брундизиум до Беневентум, разликата е во нивната топографија. Има голем број тешки ридови и тежок терен долж Вија Апија додека не стигне до Венусија, која е околу 106 км далеку од Беневентум. Спротивно на тоа, иако Вија Трајана наидува на подеднакво тешки премини, како и во првите 64 км од Беневентум, нема друг сериозен рид сè до Брундизиум. [4]

Римски мостови[уреди | уреди извор]

По должината на патот има остатоци од неколку римски мостови, вклучувајќи ги Мостот на крадците (италијански: Ponte dei Ladroni), Кјанчев мост (Ponte delle Chianche), Петров мост (Ponte Pietra), Понте Рото (преку реката Карапеле), Срушен мост (Ponte Rotto; преку реката Черваро), Мостот над Офанто (Ponte sul Ofanto) и Мост Валентино (Ponte Valentino).

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Via Traiana“. Tjbuggey.ancients.info. Посетено на 1 март 2022.
  2. "Via Traiana". The Oxford Classical Dictionary. 3rd ed. 2003.
  3. Strabo. "Geography: Books 6-7." Trans. Horace Leonard Jones. Cambridge: Harvard University Press, 1995.
  4. The Via Traiana. "Papers of the British School at Rome," Vol. VIII, No.5; pages 104-171. London: Macmillan & Co., Limited, 1916.

Извори[уреди | уреди извор]

  • Преку Трајана. „Оксфордскиот класичен речник“. 3. ед. 2003 година.
  • Страбон. „Географија: Книги 6-7“. Транс. Хорас Леонард Џонс. Кембриџ: Универзитетот Харвард Прес, 1995 година.
  • Виа Трајана. „Трудови на Британската школа во Рим“, том. VIII, бр.5; страници 104-171. Лондон: Macmillan & Co., Limited, 1916 година.