Прејди на содржината

Вендланд

Од Википедија — слободната енциклопедија
Елба во Вендланд.

Вендланд (германски: Wendland) е регион во Германија. Регионот се наоѓа во рамките на сојузните држави Бранденбург, Мекленбург-Западна Померанија и Саксонија-Анхалт. Регионот е под силно влијание на Полапците и нивната култура. Името на регионот потекнува од германизираното име за Западни Словени - Венди. Тие се автохтоните жители на регионот и нивната култура и архитектура сè уште е јасно видлива. Во 1756 година умрел и последниот говорник на автохтониот полапски јазик. Воедно овој регион е најзападен словенски регион во Европа.

  • Wendland-Lexikon. ed.: Wolfgang Jürries und Berndt Wachter, Köhring, Lüchow, 2008, Vol. 1: A-K, 2nd ed., 424 pp., Ill., Kt, ISBN 978-3-926322-28-9; Vol. 2: L-Z., 640 pp., Ill., graph. Darst., Kt., ISBN 978-3-926322-45-6
  • Ingeborg Harms: Das Wendland. in: Deutsche Landschaften. S. Fischer, Frankfurt am Main, 2003. ISBN 3-10-070404-5
  • A. Danneberg, T. Danneberg, B. Eisermann, A. Krüger, B. Sturm: 750 Jahre Trebel, 1251–2001. Köhring, Lüchow, 2001.
  • Burghard Kulow: Damals im Wendland. edition limosa, Clenze, 2008. ISBN 978-3-86037-345-3

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]