Полапци

Од Википедија — слободната енциклопедија
Полапци на мапа на расространетост на Полапските Словени во период од 8—10 век

Полапците или Дравенополапските Словени се словенски племиња кои живееле во областа на Хановер, денешна Германија. Нивниот јазик, денеска изумрен, е познат по неколку текстови, молитвата Оче наш, и некои други списки. Последниот говорник на овој јазик е Јохан Парум Шулце кој пред смртта запишал неколку списоци зборови во 1754 година.