Василиј Поленов

Од Википедија — слободната енциклопедија
Василиј Поленов
Поленов: „Градината на баба“

Дмитриевич Василиј Поленов (руски: Поленов Василий Дмитриевич; 1 јуни (20 мај според јулијанскиот календар) 1844, Санкт Петербург, - 18 јули 1927, Поленово во Тулса Регион) бил руски пејзажен сликар поврзан со движењето на Передвижник во рускиот реализам.

Поленов изучувал уметност кај Павел Чистјаков во Кралската Академија на уметности од 1863 до 1871 година. Тој бил пензионер на Академијата на уметностите во Италија и Франција, каде што се насликани повеќето слики инспирирани од европската историја во духот на кадемизмот; во исто време работел надвор од институцијата.