Прејди на содржината

Борис Чичерин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Портрет од страна на Леонид Пастернак

Борис Николаевич Чичерин (руски: Бори́с Никола́евич Чиче́рин) (Мај 26, 1828 – 3 февруари 1904 година) е руски империјален правник и политички филозоф, кој работел на теоријата дека Русија и е потребно силна, авторитетна влада за да се издржат либералните реформи.За време на Октомвриската револуција, Чичерин е веројатно најпопуларниот правен филозоф и историчар во Русија.

Животопис[уреди | уреди извор]

Чичерин е роден во Тамбов, каде неговите благородни предци престојувале многу векови. Во 1849, тој матурираше од правниот оддел на Московскиот Универзитет..На инсистирање од д-р  Тимофеј Грановски, тој продолжи да работи во универзитетот како професор на рускиот закон. Заедно со неговиот пријател Константин Кавели напишаа сеопфатна програма за руски лиферализам,која беше објавена од страна на Александар Херзен во Лондон.

Чичерин беше голем шампион на Александар II's реформи во 1860, нарекувајки ги нив како "најдобар споменик на руското законодавство ". Тој ја објави Регионалната Администрација на 17 век Русија во 1856, проследено со расправа за популарното претставување 10 години подоцна.Зрели дела на Чичерин, со Хегел's мисла како што беа, се залагаше на уставна монархија како идеална форма на владата за Русија.

Во 1868, Чичерин поднесе оставка од неговата позиција на универзитетот како протест против владините репресии и се сместил во неговиот имот во близина на Тамбов.Тоа беше тука каде тој напиша неколку тома од неговата обемна Историја на Политичките Теории.Неговиот величествен литературен стил беше прифатен од страна на таквите мајстори како Иван Тургенев и Лео Толстои.

Подоцна, Чичерин се врати во Москва, каде што тој беше избран за градоначалник во 1882 година. Во тој период, тој ги поддржуваше Александаровите остри мерки во Полска и борбата на царот против радикалните револуционери. Неговиот говор кај Александар III на неговото крунисување во Кремљ беше протолкувано како премногу либерално, сепак, и тој бил принуден да поднесе оставка. Тој ги помина своите последни години пишувајќи 4 тома мемоари и некои книги за хемија, зоологија, и геометрија.Мемоарите биле препечатени од Ориентален Истражување Партнери  во 1974 година со новО воведување на Чичериновиот живот од страна на Проф. D. Чекан, Универзитетот Во Индијана.

Поврзано[уреди | уреди извор]

  • Список на руската правни историчари

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Хамбург, G. M. Борис Chicherin и Почетокот на руската Либерализмот, 1828-1866 (Stanford: Стенфорд Univ. Притиснете, 1992). ISBN 0-8047-2053-30-8047-2053-3

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

  • (руски)

Голема влез во Brockhaus-Efron Енциклопедија