Билјана Јевтиќ

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Билјана Јевтиќ (Грејач, 17 октомври 1959) е српска фолк пејачка, позната по хитовите: Еве ми гo срцето на дланката, Што ти драго, Проклет да е овој живот, Не се грижи, Опасна е таа игра, Плиток потокЌе плачеме утре, Солзо единствена, и други.

Животопис[уреди | уреди извор]

Билјана Јевтиќ (во брак Илич) е роден на 17 октомври 1959 година во селото Грејач, кај Ниш. Во натпреварувањето „Првиот глас на Србија“, со леснотија ја отпеала песната Анита овци чувала и дошла до убедлива победа. Во тој натпревар, нејзиниот талент го забележал познат српски композитор Радмила Тодоровиќ Бабиќ и одлучил да и помогне во нејзината кариера. Првиот албум под името Ќе биде подобро, го снимила за сараевскиот Дискотон во 1983 година и до денес има снимено четиринаесет албуми.

Најголеми хитови се песните: Еве ми гo срцето на дланката, Што ти драго, Проклет да е овој живот, Не се грижи, Опасна е таа игра, Плиток поток, Ќе плачеме утре, Солзо единствена, Богаташ, Билјана - Дуо со нејзиниот сопруг Александар Илич, и други.

Има учествувано во неколку фестивали - Хит парада,  МЕСАМ, Моравските бисери, Гранд фестивал, Лира. На фестивалот  Моравските бисери победила во 2010 година со песната Гледам, а не можам да видам, а во 2013 за дуетската песна која ја отпеала со својот сопруг, освоила втора награда. Во 2014 година на фестивалот Лира за песната Ама не умеам да се напијам освоила прва награда и награда за интерпретација.

Од 1989 година е во брак на пејачот Александар Ацо Илич, со кого има син Иван.

Дискографија[уреди | уреди извор]

Албуми[уреди | уреди извор]

  • 1983 - Ќе биде подобро (Дискотон)
  • 1984 - Влези ми во трага (Дискотон)
  • 1985 - Еве ти срце на дланка (Дискотон)
  • 1986 - Ах (Дискотон)
  • 1987 - Што сум крива, животе (Југодиск)
  • 1989 - Проклет да е овој живот (PGP RTB)
  • 1990 - Земи аго што ти е драго (PGP RTB)
  • 1992 - Ако се прашувам (PGP RTB)
  • 1995 - За тебе сум родена (PGP RTS)
  • 1997 - Да чукнам во дрво (ЗАМ)
  • 1998 - Богаташ (ЗАМ)
  • 2001 - Врне (ЗАМ)
  • 2004 - Покани ме на кафе (Гранд продукција)
  • 2007 - Сè се плави (Гранд продукција)

Компилации[уреди | уреди извор]

  • 1991 година - Билјана Јевтиќ (PGP RTB)

Синглови[уреди | уреди извор]

  • 2014 - Ми го скрши срцето
  • 2016 - Најубавите години

 Надворешни врски[уреди | уреди извор]

  1. Биографија
  2. Билјана Јевтиќ