Беседа на љубители на рускиот збор

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Беседата на љубители на рускиот збор (руски: Беседа любителей русского слова) ― поранешно конзервативно и прасловенофилско книжевно друштво основано во Санкт Петербург на почетокот на XIX век.

Друштвото започнало да се состанува веќе во 1807 година, но неговите редовни месечни средби започнале во март 1811 година во „убавата и луксузно поставена сала во големиот дом на Державин на бреговите на Фонтанка“; дури 500 луѓе би можеле да присуствуваат на нејзините средби, и го издавале сопственото списание „Чтения в Беседе любителей русского слова (Читања на беседата на љубителите на рускиот збор), чии деветнаесет броеви се состоеле главно од материјал претставен на средбите.[1] Го контролирале конзервативците како Державин и Александр Шишков кои се спротивставиле на либералните реформи на Александар I; во книжевна смисла, се обидело да ги забрани галицизмите и другите странски вметнувања во рускиот јазик и се осврнало на црковнословенските и народните традиции за да создаде прифатлива култура. Било спротивставувано и исмејувано од напредното друштво „Арзамас“. Се растурило по смртта на Державин во 1816 година, но било оживеано како книжевно и научно друштво на Московскиот универзитет од 1858 до 1930 година; меѓу писателите кои зборувале на неговите средби биле А.К. Толстој, Иван Тургенев, Афанасиј Фет, Фјодор Достоевски, Лав Толстој и Иван Бунин.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Charles A. Moser, The Cambridge History of Russian Literature (Cambridge University Press, 1992: ISBN 0-521-42567-0), p. 113.
  2. The Great Soviet Encyclopedia (1979), s.v. "Society of Lovers of the Russian Word."

Библиографија[уреди | уреди извор]

  • Марк Алтшулер, „Предтечи славянофильства в русской литературе: Общество "Беседа любителей русского слова) [Претходници на славофилството во руската книжевност: Друштвото „Беседа на љубителите на рускиот збор“]. Ann Arbor: Ardis, 1984 година.
  • П.Н. Сакулин, „Обшчество любители россиской словенсност“ , Печать и революция 7 (1927).