Бернско планинско куче

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Ова куче има улога на чувар на домашните животни, а понекогаш служел за влечење на млекарските колички. Најмногу ги имало јужно од Берн, во крајот Дурбах, а домаќините го нарекувале дурбахлер. Во 1990 година станало Швајцарско национално куче, а во 1908 година го нарекле бернско планинско куче. Од тогаш е се поомилен и поомилен. Во селата го користеле како чувар.


Карактеристики[уреди | уреди извор]

Изразената глава на делот на челото му е сплескана. Има силна муцка. Кафените очи пленат со палав поглед. Опашката му е доста влакнеста, но не е свиткан. Влакната му се мемки, мазни и долги, лесно брановити, но не кадрави. Има сјајна црна боја, со кафени полиња по лицето, над очите и на долните делови на нозете. На градите, на крајот на опашката и на шепите има бели пеги. Заради својата раскошност влакната бараат грижлива нега.