Бајпас операција

Од Википедија — слободната енциклопедија

Бајпас операција е вид хируршка операција и претставува начин крвта да дојде до срцето за оние личности со срцеви заболувања како на пр., Ангина.

Докторот позајмува друга артерија од телото на пациентот (од градниот кош, ногата или раката). Оваа здрава артерија потоа се спојува со затнатата артерија, така што може да носи крв до срцето преместувајќи го блокираниот дел. За оваа операција е потребно тотално успивање (општа анестезија) и подолг престој во болница. Најчесто е безбедна и успешна операција.

Еднократен и повеќекратен бајпас на срце

Извор[уреди | уреди извор]

http://www.health.nsw.gov.au/mhcs/publication_pdfs/6095/BHC-6095-MAC.pdf Архивирано на 20 август 2008 г. Мултикултурен здравствен комуникативен сервис, Срцеви заболувања - како може лечењето да ви помогне, Нов Јужен Велс, мај 2002.