Баритски јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Баритски јазици
Географска
распространетост:
Борнео, Мадагаскар
Класификација:австронезиски
Гранки:

Баритски јазици — група австронезиски јазици кои се зборуваат на Борнео и Мадагаскар. Од оваа група најпознат е малгашкиот јазик, службениот јазик на Мадагаскар. Јазиците своето име го добиле по реката Барито.

Јазици[уреди | уреди извор]

Во оваа група спаѓаат следните подгрупи:[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]