Источнобаритски јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Источнобаритски јазици
Географска
распространетост:
Борнео, Мадагаскар
Класификација:австронезиски
Гранки:

Источнобаритските јазици се подгрупа на австронезиските јазици кои се зборуваат на Мадагаскар и Борнео. Јазиците се именувани по реката Барито и најпознат е малгашкиот јазик, службениот јазик на Мадагаскар.

Јазици[уреди | уреди извор]

Во оваа група спаѓаат јазиците:

Неколку од јазиците се наречени „дусунски“ по народот Дусуни.

Поврзано[уреди | уреди извор]