Борнејски јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Борнејски јазици
Борнеоски јазици
Географска
распространетост:
Борнео
Класификација:австронезиски
Гранки:
[[File:
|300px]]

Борнејските јазици се подгрупа на малајско-полинезиските јазици од семејството на австронезиски јазици. Јазиците се зборуваат на Борнео, каде се и староседелски.

Јазици[уреди | уреди извор]

Овие јазици се клаисифицирани на следниов начин според Базата на основни австронезиски зборови:

борнејски (65%)

Базата не го навела реџаншко-саџауските јазици, но ги сметала за борнејски.

Користена литература[уреди | уреди извор]

  • Blust, Robert. "The Greater North Borneo Hypothesis." Oceanic Linguistics 49.1 (2010): 44-118.
  • Fay Wouk and Malcolm Ross (ed.), The history and typology of western Austronesian voice systems. Australian National University, 2002.
  • K. Alexander Adelaar and Nikolaus Himmelmann, The Austronesian languages of Asia and Madagascar. Routledge, 2005.
  • Austronesian Basic Vocabulary Database

Поврзано[уреди | уреди извор]