Барбро Ериксдотер

Од Википедија — слободната енциклопедија

Барбро Ериксдотер Биелке (починала во 1553 година), позната во историјата како Барбро Пале и „Дамата Барбро од Брокинд“ била шведски благородник и земјопоседник. Таа била позната како тема за приказни за духови, во која се тврди дека го прогонува замокот Брокинд. Таа била позната и како еден од најверојатните историски примери на легендата за Пинторпафрун, стереотипна сурова дама на имотот која ги мачи и малтретира своите подредени и го прогонува местото на нејзината суровост по нејзината смрт. Таа била позната како сурова кон своите станари и се шпекулирало дека е вештерка. Друго лице посочено како историска личност зад пинторпафрун била Ана Карлсдотер (Винсторпа).

Живот[уреди | уреди извор]

Барбро Ериксдотер била ќерка на благородникот и државниот советник Ерик Туресон (Биелке) и Гунила Јохансдотер Бесе. Така, таа била сестра на Риксрад и гувернер Аксел Ериксон (Биелке), Риксрад Туре Ериксон (Билке) и Ана Ериксдотер (Билке), позната како хероина на Калмар.

Во Стокхолм на 26 јуни 1524 година, таа се омажила со посинокот на нејзината сестра, благородникот на Риксрад Манс Јохансон Нат ох даг (околу 1500–1555). Таа имала седум деца за време на нејзиниот брак (преку нејзиниот син станала свекрва на Маргарета Грип). Нејзиниот сопруг бил доверлива личност и службеник на шведскиот крал Густав I и често отсуствувал во кралската служба. Следствено, Барбро управувал со својот имот, замокот Брокинд во Естерјетланд.

Легенда и фолклор[уреди | уреди извор]

Замокот Брокинд околу 1700 година прикажан во делото на Ерик Далберг античка и модерна Шведска

За Барбро Ериксдотер се тврди дека била позната по нејзината суровост кон станарите и селаните од имотот. Ја опишувале како суров и садистички земјопоседник, кој уживал да ги измачува своите подредени. Се шпекулирало дека е вештерка во договор со сатаната.

Според легендата, дамата Барбро имала подредени врзани со синџири во приватните зандани на замокот познати како Тјувакистан („Крадовски ковчег“) поради најмали грешки. Таа, наводно, ги изгладнувала затворениците, а потоа поставила маса со храна и пијалоци надвор од решетките на нивниот затвор, веднаш надвор од нивниот дофат, за да ги измачува.[1]

Соочена со противење на овој чин, таа фамозно одговорила:

,,Покрај себе имаат и храна и пијалак: ако не јадат, самите се виновни".[1]

Затворот во замокот Брокинд станал широко познат, а местото каде што затворот традиционално се нарекува Кистаген („Ковчешка ливада“).[1]

Барбро Ериксдотер била предмет на позната приказна за духови, опишана во 1872 година.[1] Кога умрела, била погребана во семејната гробница на предците во Линшепиншката катедрала. Според легендата, таа не почивала мирно во својот гроб, туку ја опседнувала катедралата. Поради ова, нејзиниот ковчег бил преместен во парохиската црква во Брокинд, Црквата на Вардар (Vårdnäs kyrka). Кога, исто така, оваа црква била прогонувана од страна на нејзиниот дух, на акциите бил принуден преку остатоците, и нејзиниот ковчег бил фрлен во езерото во близина на замокот Гут Брокинд.[1] Поради ова, таа била нарекувана како Барбро Пале („Оделот на Барбара“). Легендата тврди дека после ова можело да се слушне крик од езерото, кој викал: „Барбара кол, кол Барбара, духот не може да оди понатаму. . .

Според традиционалната легенда, Барбро почнала да го прогонува замокот Брокинд, каде што во доцните ноќи можела да се види како танцува со Сатаната.

Извори[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Svenska Fornminnesföreningen: Svenska Fornminnesföreningens tidskrift, 1872 p. 276

Надворешни врски[уреди | уреди извор]