Антиимперијализам

Од Википедија — слободната енциклопедија

Анти-империјализмот во политичките науки и меѓународните односи е термин што се користи во различни контексти, обично од националистички движења кои сакаат да се одделат од поголем ентитет   (обично во форма на империја, но исто така и во мултиетничка суверена држава ) или како специфична теорија спротивставена на капитализмот во марксистичко-ленинистичкиот дискурс, произлезен од делото на Владимир ЛенинИмперијализам, највисока фаза на Капитализам . Помалку често се употребува и од поддржувачите на неинтервенционистичката надворешна политика.

Луѓето кои се категоризираат како анти-империјалисти, честопати изјавуваат дека се противат на колонијализмот, колонијалните империи, хегемонијата, империјализмот и територијалното ширење на земјата надвор од нејзините утврдени граници.[1] Фразата добила широка популарност по Втората светска војна и на почетокот на Студената војна, бидејќи политичките движења во колониите на европските сили го промовирале националниот суверенитет. Некои анти-империјалистички групи кои се спротивставувале на Соединетите држави ја поддржувале моќта на Советскиот Сојуз, како на пример во Геваризмот, додека во маоизмот ова било критикувано како социјален империјализам .

Теорија[уреди | уреди извор]

Германскиот канцелар Ото фон Бизмарк повеќепати давал до знаење дека не му се допаѓа империјализмот, но германското јавно мислење го принудило да гради империја во Африка и Тихиот Океан во 1880-тите [2]

Кон крајот на 1870-тите, терминот „империјализам“ бил воведен во англискиот јазик од страна на противниците на агресивно империјалната политика на британскиот премиер Бенџамин Дизраели (1874–1880).[3] Потоа бил присвоен од приврзаниците на „империјализмот“ како што е Josephозеф Чембрлен . За некои, империјализмот означувал политика на идеализам и филантропија; други тврделе дека се одликува со политички личен интерес; а сè поголем број го поврзале со капиталистичката алчност. Џон.А.Хобсон и Владимир Ленин додале теоретска макроекономска конотација на поимот. Многу теоретичари кои биле левичари го следеле едното или едното и другото, нагласувајќи го структурниот или системскиот карактер на „империјализмот“. Таквите писатели го прошириле временскиот период поврзан со овој поим така што тој сега не означува ниту политика, ниту краток период меѓу децениите на крајот на XIX век, туку глобален систем кој се протега со векови, честопати навраќајќи се на Кристофер Колумбо и некои факти од крстоносните војни . Како што се шири примената на поимот, неговото значење се префрлило по пет различни, но често паралелни оски: морална, економска, системска, културна и временска.

Хобсон[уреди | уреди извор]

Џон.А.Хобсон силно влијаел на анти-империјализмот на марксистите и либералите ширум светот преку неговата книга за Империјализмот од 1902 година . Тој тврди дека „јадрото на империјализмот“ не е во националистичката гордост, туку во капитализмот. Како форма на економска организација, империјализмот е непотребен и неморален, резултат на погрешно распределување на богатството во капиталистичкото општество. Тоа создало неодолива желба да се прошират националните пазари во странски земји, во потрага по поголем профит од оние што се достапни во мајката земја. Во капиталистичката економија, богатите капиталисти добиле несразмерно повисок приход од работничката класа. Доколку сопствениците ги инвестирале своите приходи во нивните фабрики, значително зголемениот производствен капацитет ќе го надминел растот на побарувачката за производите и услугите на наведените фабрики. Ленин ги прифатил идеите на Хобсон со тврдење дека капитализмот е осуден на пропаст и на крајот ќе биде заменет со социјализам, толку побрзо, толку подобро.

Политичко движење[уреди | уреди извор]

Како самосвесно политичко движење, анти-империјализмот потекнува од Европа кон крајот на 19 и раниот 20 век во спротивставеност на растечките европски колонијални империи и контролата на Соединетите држави врз Филипините по 1898 година.[4] Сепак, го достигнал највисокото ниво на народна поддршка во самите колонии, каде што претставува основа за широк спектар на национално ослободителни движења во текот на средината на XX век и подоцна. Овие движења и нивните анти-империјалистички идеи биле од големо значење во процесот на деколонизација во 1950-тите и 1960-тите, според кој повеќето европски колонии во Азија и Африка ја постигнале својата независност.[3]

Во Соединетите Американски Држави[уреди | уреди извор]

Најраната употреба на терминот „анти-империјалист“ се случила откако САД влегле во шпанско-американската војна во 1898 година.[5] Повеќето активисти ја поддржувале самата војна, но се спротивставиле на анексијата на нова територија, особено на Филипините.[6] Анти-империјалистичката лига е основана на 15 јуни 1898 година, во Бостон, во спротивставеност на аквизицијата на Филипините, што би се случила во секој случај. Анти-империјалистите се спротивставиле на експанзијата затоа што тие верувале дека империјализмот ги нарушува верувањата на републиканизмот, особено потребата за „ согласност на општеството кое е управувано “ .

Во Британија и Канада[уреди | уреди извор]

Британскиот анти-империјализам се појавил во 1890-тите, особено во Либералната партија . Повеќе од еден век, назад во времето на Адам Смит во 1776 година, економистите биле непријателски расположени кон империјализмот со образложение дека тоа е кршење на принципите на слободна трговија; но тие никогаш не формирале народно движење. Навистина империјализмот се чини дека бил општо популарен и пред 1890-тите.[7] Клучниот поттик околу 1900тата година дошол од јавната згрозеност од британските неуспеси и злосторства поврзани со Втората англо-бурска војна (1899–1902). Војната се водела против Африканерите, кои биле холандски имигранти кои изградиле нови нации во Јужна Африка.

Марксизам-ленинизам[уреди | уреди извор]

За рускиот револуционер Владимир Ленин, империјализмот бил највисоката, но дегенерирана фаза на капитализмот

Во средината на 19 век, Карл Маркс споменал дека империјализмот е дел од праисторијата на капиталистичкиот начин на производство во "Капиталот" (1867–1894). Многу поважен бил Владимир Ленин, кој го дефинирал империјализмот како „највисока фаза на капитализмот“ [8] . Како таков, финансиските и економските околности ги поттикнале националните влади и приватните деловни корпорации на светски натпревар за контрола на природните ресурси и човечкиот труд преку колонијализам .[9]

Ленинистичките ставови за империјализмот и сродните теории, како што е теоријата на зависност, се однесуваат на економската доминација и експлоатација на една земја, наместо на воената и политичката доминација на народот, неговата земја и нејзините природни ресурси. Оттука, примарната цел на империјализмот е економска експлоатација, наместо само-контрола на некоја земја или на некој регион. Марксистичката и ленинистичката денотација се разликува од вообичаената политичка научна денотација на империјализмот како директна контрола (интервенција, окупација и владеење) карактеристична за колонијалните и нео-колонијалните империи, како што се користи во областа на меѓународните односи .[9][10]

За латиноамериканскиот револуционер Че Гевара, империјализмот бил капиталистички геополитички систем на контрола и репресија, кој мора да се сфати како таков за да се победи

За природата на империјализмот и како да му се спротивставиме и да го поразиме, револуционерот Че Гевара рекол:

Империјализмот е светски систем, последната фаза на капитализмот - и тој мора да биде поразен во светска конфронтација. Стратешкиот крај на оваа борба треба да биде уништување на империјализмот. Нашиот удел, одговорност за сите експлоатирани во светот, е да ги елиминираме темелите на империјализмот: нашите угнетени нации, од каде извлекуваат капитали, суровини, техничари и евтина работна сила и каде експортираат нови метрополи - инструменти на доминација - оружје и секакви видови артикли; со што нè потопуваат во апсолутна зависност.

- Че Гевара, Порака до Триконтинентал, 1967 година [36]

Десничарски анти-империјализам[уреди | уреди извор]

Десничарските националисти и религиозни фундаменталистички движења кои се појавиле како реакција на наводниот империјализам, исто така, може да спаѓаат во оваа категорија. На пример, хомеинизмот историски гледано, голем дел од својата популарност произлегла од привлечноста кон широкиот гнев кон американската интервенција или влијанието во Иран и на Блискиот Исток.

Во Африка, примери на десничарски анти-империјалистички групи ги вклучуваат Националната унија за целосна независност на Ангола (УНИТА) и Националниот ослободителен фронт на Ангола .

Во Европа, примери за десничарски анти-империјализам ја вклучуваат Републиканската партија на Ерменија .

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Richard Koebner and Helmut Schmidt, Imperialism: The Story and Significance of a Political Word, 1840–1960 (2010).
  2. Hans-Ulrich Wehler (1969). Bismarck und der Imperialismus / Bismarck and Imperialism. Review of Politics, CUP. Kiepensheuer & Witsch, Cologne. JSTOR 1406534.
  3. 3,0 3,1 Richard Koebner and Helmut Schmidt, Imperialism: The Story and Significance of a Political Word, 1840-1960 (2010)
  4. Harrington, 1935
  5. Robert L. Beisner, Twelve against Empire: The Anti-Imperialists, 1898–1900 (1968)
  6. Julius Pratt, Expansionists of 1898: The Acquisition of Hawaii and the Spanish Islands (1936) pp 266–78
  7. Robert Livingston Schuyler, "The rise of anti-imperialism in England." Political science quarterly 37.3 (1922): 440-471. in JSTOR
  8. "Imperialism", The Penguin Dictionary of International Relations (1998), by Graham Evans and Jeffrey Newnham. p. 244.
  9. 9,0 9,1 "Colonialism", The Penguin Dictionary of International Relations (1998) Graham Evans and Jeffrey Newnham, p. 79.
  10. "Imperialism", The Penguin Dictionary of International Relations (1998) Graham Evans and Jeffrey Newnham, p. 79.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]