Ана Кетли

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ана Кетли (16 ноември 1889 - 7 септември 1976) била унгарски социјалдемократски политичар. Нејзиниот сопартиец Вилмос Бом ја нарекол "Џоан Лаг на унгарската политика".

Рана кариера[уреди | уреди извор]

Таа била една од деветте деца родени во сиромашно семејство во Будимпешта, Унгарија. На возраст од петнаесет години почнала да работи во фабрика за облека, но наскоро нашла привлечна работа во редакцијата на женското списание, што и даде шанса да го продолжи своето образование. Во 1917 година, таа се приклучила на Унгарската Социјалдемократска партија и станала активна членка на партијата. Во 1919, Кетли била избрана во комитет на Партијата. Во наредните години таа била чест придонесувач за партискиот весник Непсава . Во 1922 година Кетли била избрана за парламент како член на Социјалдемократската партија и ја претставувала нејзината Партија во парламентот без одмор до германската инвазија на Унгарија во март 1944 година. По германската инвазија, Кетли ја напуштил Будимпешта и живеел во земјата со лажни документи под претпоставениот идентитет.

По Втората светска војна, Кетли повторно станала политички активна и помогнала да се реорганизира Унгарската Социјалдемократска партија и таа била избрана во Политичкиот комитет на Партијата. Во април 1945 година, таа била избрана за членка на Привременото национално собрание и на општите избори во ноември истата година , таа повторно била избрана во парламентот, овој пат како шеф на фракцијата на социјалдемократите, и била заменик-претседател на парламентот . Секако, честопати придонесоа статиите во социјалистички трудови и била активна во одржувањето контакти со меѓународните социјалистички партии на Запад. Во поствоена Унгарија, таа била водечки противник во спојувањето на нејзината партија со Унгарската комунистичка партија и во внатрешната борба за власт, што следела, во март 1948 година, таа била отпуштена од Партијата и набргу откако таа исто така го загубила своето место во парламентот ја ставиле во куќен притвор две години.

Апсење[уреди | уреди извор]

Во јуни 1950 година, Кетли, заедно со неколку други членови на Социјалдемократската партија, била уапсен од страна на комунистите, кои во меѓувреме добиле контрола над Унгарија. Во јануари 1954 година, по повеќе од три години затвор, таа била обвинета за шпионирање и активности насочени против државата и осудени на доживотен затвор. По меѓународниот притисок од западните социјалистички партии, таа добила помилување и била ослободена, но се држела под постојано "набљудување".

Улога во унгарската револуција од 1956 и животот во егзил[уреди | уреди извор]

На 31 октомври 1956 година, по заживувањето на унгарската Социјалдемократска партија за време на револуцијата, таа станала претседател на Партијата. На 1 ноември таа присуствувала на Социјалистичкиот меѓународен состанок во Виена , Австрија . Следниот ден, 2 ноември Унгарската влада ја назначила делегат на Генералното собрание на Обединетите нации . На 3 ноември нејзината Партија ја номинирала Кетли за министерска позиција во новата коалициска влада на Имре Наѓ, но во зори следниот ден, 4 ноември 1956 година, Советскиот Сојуз ја нападнал Унгарија и ѝ било советувано да лета во Њујорк и да се жали на ООН Генералното собрание во име на Унгарија. На крајот таа се населила во Лондон, Велика Британија , каде што продолжила да пишува и уредува социјалистички публикации. Во 1962 година, Врховниот суд на Унгарија го разгледувал простувањето на Кетли во 1954 година и, во отсуство , му наложил тригодишна затворска казна за активности против државата.

Ана Кетли починала на 7 септември 1976 година во Бланкенберге, Белгија.

Во октомври 1990 година, нејзината пепел била вратена во Унгарија и се погребала. Целосна рехабилитација на Ана Кетли се случи на 7 јули 1994 година, кога унгарскиот Врховен суд ја поништи пресудата од 1962 година против неа.

Филм[уреди | уреди извор]

Филм за нејзиниот живот, премиерно е прикажан во крајот на 2009 година, "Последниот извештај за Ана". Била во режија на Марта Мезарос. Енико Есениј ја игра Кетли.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]