Александар I Епирски

Од Википедија — слободната енциклопедија

Александар I Епирски (старогрчки: Ἀλέξανδρος Α' της Ηπείρου; 370 — 331 г. п.н.е.), исто така познат како Александар Молосиски (старогрчки: Ἀλέξανδρος ο Μολοσσός) — крал на Епир (350 — 331 г. п.н.е.) од Еакидската династија.[1] Како син на Неоптолем I и брат на Олимпија, тој бил вујко на Александар Македонски. Во својата младост престојувал кај Филип II Македонски. Филип фактички му помогнал да стане крал на Епир, откако го симнал од престолот неговиот вујко Аримба. Кога Олимпија била протерана од страна на Филип II, 337 г. п.н.е., таа заминала кај нејзиниот брат и се обидела да влијае на него да му објави војна на Филип.

Филип го насетил заговорот и го зајакнал сојузот со Александар I, давајќи ја неговата ќерка (внуката на Александар I) Клеопатра за жена (336 г.п.н.е.). На свадбената церемонија врз Филип бил извршен атентат од страна на Павзаниј од Орест.

Во 334 п.н.е., Александар I, на барање на грчките колонии Таранто (во Magna Graecia), заминал за Италија, со цел да им помогне во борбите против неколку италијански племиња, Луканијанците и Брутиите. После победата над Самнијците и Луканијците близу Пестум, 332 п.н.е., тој склопил договор со Римската Република. Успехот сѐ уште ја следел неговата војска. Тој ја преземал Хераклеја од Луканијците и Терина и Сипонтум од Брутиите. Но бил измамен од страна на некои луканијанци, намамен близу Пандозија, на брегот на Ахерон и убиен при обидот да ја премине реката.

Него го наследил неговиот син, Неоптолем II, и ќерката, Кадмеа.[2][3][4]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Mason, Charles Peter (1867). „Alexander“. Во William Smith (уред.). Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. 1. Boston: Little, Brown and Company. стр. 116.
  2. Justin. Epitome of Pompeius Trogus, viii.6, ix.6, xii.2
  3. Livy. Ab urbe condita, viii.3, 17, 24
  4. Aulus Gellius. Noctes Atticae, xvii.21

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Претходник
Аримба
Крал на Епир
350– 331 п.н.е.
Наследник
Еакид