Ахерон

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ахерон кај Глики

Ахерон (грчки: Αχέρων; албански: Lumi i Gliqisë - Гличка Река) — река во областа Епир во северозападна Грција. Изворот е блиску до селото Селои, во југозападниот дел од Јанина. Се влева во Јонското Море блиску до Парга.

Митологија[уреди | уреди извор]

Ахерон е „река на болката“ во подземниот свет Ад преку која Харон во својот чамец ги превезувал душите на умрените.[1][2]

Ахерон бил исто така бог во старогрчката митологија, кој ја чувал реката Ахерон, река во подземниот свет Ад. Неговата доилка била аветот Мормолика.

За Ахерон[уреди | уреди извор]

  • Платон во своето дело Федон ја опишал Ахерон као втора најголема рекау на свиетот. По Платон најголема река е Океан. Тој тврдел дека реката Ахерон течела под земја и пустина, и тоа во спротивна насока од Океан.
  • Данте во Божествената комедија во делот за Пеколот, опишува дека Ахерон е река која е на граница помеѓу пеколот и предпеколот.
  • Во шестата книга на Енеида, Вергилиј ја споменува реката Ахерон, заедно со описите на сите останати реки.

Поимот Ахерон често се користел како синоним за подземниот свет Ад.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Homer, The Odyssey x. 513
  2. Pausanias, Description of Greece i. 17, § 5