Неоптолем I Епирски

Од Википедија — слободната енциклопедија

Неоптоломеј I Епирски (старогрчки: Νεοπτόλεμος Α' Ηπείρου}}) (370 — 357 г. п.н.е.) — крал на Епир, син на Алкета I, и татко на Александар I Епирски и Олимпија, мајката на Александар Македонски. На посмртниот одар на Алкета, Неоптоломеј и Аримба се договориле да го поделат кралството и да продолжат да владеат секој со својот дел од кралството. И така владееле без да ја нарушат хармонијата меѓу нив, сè до смртта на Неоптоломеј некаде во 360 п.н.е.[а]

Белешки[уреди | уреди извор]

  • а Податок кој може да се извлече од делата на Дројзен.

Литература[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Претходник
Алкета I
Крал на Епир
заедно со Аримба
370–357 п.н.е.
Наследник
Аримба