Прејди на содржината

Абиотички фактори

Од Википедија — слободната енциклопедија
Абиотски фактори се неживи компоненти што се наоѓаат во екосистемот и што влијаат на живите нешта (биотични фактори).

Во биологијата и екологијата, абиотските компоненти или фактори се неживи хемиски и физички делови на животната средина кои влијаат на живите организми и функционирањето на екосистемите. Абиотските фактори и феномените поврзани со нив ја поткрепуваат целата биологија.

Абиотските компоненти вклучуваат физички услови и неживи ресурси кои влијаат на живите организми во смисла на раст, одржување и размножување. Ресурсите се истакнуваат како супстанции или предмети во животната средина што се потребни на еден организам и се консумираат или се прават недостапни за употреба од страна на други организми.[1][2]

Овие се различни поставувања на земјата, кои се абиотски фактори, што значи дека тие не се живи организми, кои придонесуваат за земјата на многу различни начини.

Деградацијата на компонентата на супстанцијата се јавува со хемиски или физички процеси, на пр. хидролиза. Сите неживи компоненти на екосистемот, како што се атмосферските услови и водните ресурси, се нарекуваат абиотички компоненти.[3]

Во биологијата, абиотските фактори можат да бидат вода, светлина, зрачење, температура, влажност, атмосфера и почва. Макроскопската клима често влијае на секоја од горенаведените. Притисокот и звучните бранови исто така може да се разгледуваат во контекст на морските или подземните средини.[4] Абиотските фактори во океанските средини, исто така, вклучуваат изложеност на воздух, супстрат, јасност на водата, сончева енергија и плимата и осеката.[5]

Многу археи бараат многу високи температури, притисоци или невообичаени концентрации на хемиски супстанции како сулфур; ова се должи на нивната специјализација во екстремни услови. Покрај тоа, габите, исто така, еволуирале за да преживеат на температура, влажност и стабилност на нивната околина.[6]

На пример, постои значителна разлика во пристапот и на водата и на влажноста помеѓу умерените дождовни шуми и пустини. Оваа разлика во достапноста на вода предизвикува разновидност во организмите кои преживуваат во овие области. Овие разлики во абиотските компоненти ги менуваат видовите кои се присутни и создавање граници на тоа кои видови можат да преживеат во животната средина, како и да влијаат врз конкуренцијата помеѓу двата вида. Абиотските фактори како што е соленоста може да им даде на еден вид конкурентна предност над друг, создавајќи притисоци кои доведуваат до специјализација и промена на вид до и од генералисти и специјалистички конкуренти.[7]

Поврзано

[уреди | уреди извор]
  • Биотична компонента, жив дел од екосистем кој влијае и го обликува.
  • Абиогенеза, постепен процес на зголемување на сложеноста на неживата во живата материја.
  1. Ricklefs, RE 2005. Економија на природата, 6-то издание . WH Freeman, САД.
  2. Чапин, ФС III, ХА Муни, М.Ц. Чапин, и П. Метсон. 2011 Принципи на еколошка екосистема на копнените. Спрингер, Њујорк.
  3. Вокабулар за квалитет на вода. ISO 6107-6: 1994.
  4. Hogan, C. Benito (2010). „Abiotic factor“. Encyclopedia of Earth. Washington, D.C.: National Council for Science and the Environment. Архивирано од изворникот на 2013-06-08.
  5. „Ocean Abiotic Factors“ (PDF). National Geographic Society. 2011.
  6. „Abiotic Components“. Department of Biodiversity and Conservation Biology, University of the Western Cape. Архивирано од изворникот на 2005-04-25.
  7. Dunson, William A. (November 1991). „The Role of Abiotic Factors in Community Organization“ (PDF). The American Naturalist. 138 (5): 1067–1091. doi:10.1086/285270.[мртва врска]