Прејди на содржината

Абиогенеза

Од Википедија — слободната енциклопедија
Докамбриски строматолит. Според пишувањата од 2002 г., староста се проценува на 3,5 милијарди години, а настанала од работењето на цијанобактериите.

Абиогенеза или појава на животот (од грчки: a — негативна честичка, био-... и ...-генеза) — процес на претворање на неживата природа во жива. Во потесна смисла на зборот, абиогенезата подразбира и образување органски соединенија вообичаени во живата природа, надвор од телото без учество на ензими. Алтернатива на потеклото на животот на Земјата е панспермијата, која, сепак, не го решава главното прашање за потеклото на животот, туку само го турка во уште подалечното минато на вселената. Според современите модели, животот се појавил на Земјата пред околу 4,1—3,8 милијарди години, додека самата планета е создадена пред околу 4,5 милијарди години. Најстарите познати фосилни строматолити се стари 3,7 милијарди години.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. . ISBN 0-471-19350-X. LCCN 2003269978. Занемарен непознатиот параметар |место= (help); Занемарен непознатиот параметар |заглавие= (help); Занемарен непознатиот параметар |год= (help); Занемарен непознатиот параметар |издательство= (help); Занемарен непознатиот параметар |автор= (help); Отсутно или празно |title= (help)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]