Џули Мошелесова

Од Википедија — слободната енциклопедија
Џули Мошелесова

Џули Мошелесова е чешка географка со еврејско потекло.

Биографија[уреди | уреди извор]

Родена е на 27 август 1892 година во богато еврејско семејство во Прага, Австроунгарија. Развојот и бил под влијание на нејзиниот вујко Феликс Мошелес, со кого патувала низ Европа и Северна Африка . Основното образование го завршила во Лондон. За време на нејзиното патување во Мароко го запознала познатиот норвешки геолог Ханс Хенрик Ројш (1852 - 1922). Благодарение на него, тој ја вработил како личен секретар и преведувач во Геолошкиот институт во Осло. Почнала да ја проучува геоморфологијата на скандинавскиот полуостров додека ги проучувала скандинавските јазици. Алфред Грунд (1875-1914), професор по географија на германскиот универзитет во Прага, ја поканил да студира на германскиот универзитет во Прага во 1912 година. Тој ја запознал за време на патувањето во Норвешка, каде што работела на Хидробиолошкиот оддел во Берген. Таа главно се интересирала за геологија, географија и метеорологија. Дипломирала геоморфологија кај Фриц Мачачек (1876 - 1957). Докторирала на Универзитетот во Прага во 1916 година, кога ја одбранила својата дисертација Die postglazialzeit во Skandinawien. Од 1918 г работи како редовен асистент.

Окупацијата на Чехословачка значително влијаеше на нејзините научни активности. Поради прогонот на Евреите ја напуштила земјата. Работела во Мелбурн, Австралија. Учителствувала до 1944 година, по што почнала да работи како географ во армијата на Холандија Индија. Развива библиографија за географијата на денешна Индонезија. Работела и во огранокот на чехословачкиот Црвен крст во Мелбурн. По Втората светска војна се вратила во Чехословачка. Таа дознала дека нејзиното семејство било убиено за време на холокаустот и го изгубила целиот семеен имот. По четири години се вратила на работа на Катедрата за географија. Доцент е од 1950 година, а во 1953 година станала вонреден професор. Живеела во беда и на 7 јануари 1956 г. умирела од рак во Прага.

Извори[уреди | уреди извор]


  • MARTÍNEK Jiří. Geografové v českých zemích 1800 – 1945 : (biografický slovník). Praha: Historický ústav, 2008, 245 s. ISBN 978-80-7286-133-0
  • KETTNER Radim. K šedesátinám Julie Moschelesové. Sborník československé společnosti zeměpisné. 1953, roč. 1952, sv. 57 s. 19 – 25
  • Pavla Vošahlíková|VOŠAHLÍKOVÁ Pavla, MARTÍNEK Jiří. Cesty k samostatnosti: portréty žen v éře modernizace. Praha, Historický ústav 2010, ISBN 978-80-7286-164-4, s. 176 – 189
  • Geografka přednášejici na Cambridgi