Џонатан Барнс

Од Википедија — слободната енциклопедија

Џонатан Барнс (англ. Jonathan Barnes), (р. 1942) е британски филозоф, преведувач и историчар на античката филозофија. Предавал на Оксфордскиот универзитет 25 години, а потоа се преместил во Женевскиот универзитет. Предавал и на Сорбона во Париз, и во 2006 станал емеритус. Барнс е брат на романописецот Џулијан Барнс.

Дела[уреди | уреди извор]

  • Truth etc. („Вистина итн.“), 2007
  • The Toils of Scepticism („Маките на скептицизмот“), 1990
  • The Complete Works of Aristotle („Собрани дела на Аристотел“), 2 тома, 1984; препечатено со исправки, 1995.
  • The Ten Modes of Scepticism („Десетте начини на скептицизам“), 1985
  • The Presocratic Philosophers („Претсократовските филозофи“), 2 тома., 1979; 1 том. преработено издание, 1982.
  • Posterior Analytics („Аналитика Втора“), (превод и осврт на Аристотел), 1975
  • AristotleАристотел“, 1982
  • The Ontological Argument („Онтолошкиот аргумент“), 1972

Надворешни врски[уреди | уреди извор]