Џејн Бенхам Хеј

Од Википедија — слободната енциклопедија
Џејн Бенхам Хеј, Англија и Италија, масло на платно, 1859 година
Горењето на суетите (десно) во трпезаријата на колеџот Хомертон

Џејн Бенхам (родена 1829 година, исто така, Џејн Бенхам Хеј) била истакната англиска сликарка и илустраторка од викторијанскиот период . Таа била поврзана со две важни уметнички движења од средината на 19 век: предрафаелитските сликари од Британија и Макијаоли од Италија.

Биографија[уреди | уреди извор]

Џејн Бенхам е родена во Лондон во 1829 година во семејство на работници на железо и метал. Таа отпатувала во Минхен во 1850 година со пријателката Ана Мери Ховит (1824–1884).[1] Заедно, тие се надевале дека ќе се вклучат во сериозно изучување на цртање и сликање, но по нивното пристигнување во Минхен, станало јасно дека на жените нема да им биде дозволено да студираат на Академијата во Диселдорф . Неодвратени, тие му пристапиле на Вилхелм фон Каулбах, тогашниот директор на Академијата, и побарале привилегија на приватно студирање во неговото студио. Тој се согласил и им дозволил да работат таму на слобода, иако не е јасно колку формални упатства им дал. Џејн останала во Минхен до декември 1850 година, кога била принудена да се врати во Лондон. Ана Мери остана во Минхен цели две години, враќајќи се во Лондон во 1852 година. Таму таа го составила својот дневник и личните писма во текст, Студент по уметност во Минхен, кој бил објавен во 1853 година и повторно издаден во 1880 година. Во текстот таа го користи псевдонимот Клер за да се осврне на Џејн Бенхам.[2]

Џејн се омажила за уметникот Вилијам Хеј во 1851 година и добија син следната година. Сепак, нивниот брак не траел долго бидејќи Џејн го напуштила Лондон во Фиренца во средината на 1850-тите. Отприлика во исто време, таа го запознала Франческо Саверио Алтамура (роден 1822 или 1826 година - починал 1897 година), сликар кој се поврзувал со сликарите Макијаоли од Тоскана, кои се сметаат за италијански претходници на импресионистите . Алтамура имал живописен живот и се здобил со наклонетост кон историски и религиозни слики. Тие се венчале и заедно го добиле синот Бернардо Хеј (1864–1934).

Џејн Бенхам Хеј изложувала на Кралската академија во 1848, 1849, 1859, 1861 и 1862 година [3] Нејзините два записи од 1859 година, Англија и Италија и Портрет на момче во Фирентински костим, ја воспоставиле нејзината репутација. Насликана непосредно пред обединувањето на Италија, Англија и Италија беше моќна изјава во корист на демократското обединување, како и привлечно уметничко дело. Џон Раскин истакнал дека и двете дела биле „мајсторски завршени во сила“.[4] иако не се грижел за политичкиот призвук. Англија и Италија исчезнале некое време по 1859 година, а повторно биле откриени до крајот на 1990-тите.

Во 1867 година Џејн Хеј го постигнала својот најголем професионален успех со Фирентинската поворка, позната и како Горењето на суетите, која била изложена од Хенри Волис во Француската галерија во Лондон. Оваа слика сега се наоѓа во колекцијата на колеџот Хомертон, Кембриџ .

Нејзиниот подоцнежен живот не е добро документиран, а датумот на нејзината смрт не е познат.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Англиски сликарки од почетокот на 19 век кои изложувале во Кралската академија за уметност

Белешки[уреди | уреди извор]

  1. Jan Marsh and Pamela Gerrish Nunn, Pre-Raphaelite Women Artists, Manchester City Art Galleries, 1997, p. 109
  2. Jan Nunn, ed. Canvassing, 1986, p. 24.
  3. Clarissa Campbell Orr, Women in the Victorian Art World, Manchester, 1995, p. 120.
  4. John Ruskin, Academy Notes, Cook and Wedderburn, eds, Library Edition of the Collected Works of John Ruskin, London, 1903–1912, vol. 14, pp. 211–12.

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Ховит, Ана Мери. Студент по уметност во Минхен, Бостон: Тикнор, Рид и Филдс, 1854 година
  • Јан Марш и Памела Гериш Нун, уредници. Жени уметници пред Рафаелит, уметнички галерии на Манчестер Сити, 1997 година.ISBN 0-901673-55-2
  • Нун, Памела Гериш (уред.) Преглед: сеќавања на шест жени од викторијанска уметност Лондон: Камден прес Ltd., 1986 годинаISBN 0-948491-01-9
  • А. Чепмен и Ј. Стаблер, уредници. Расплетување на југот: Британски писателки и уметнички од деветнаесеттиот век во Италија, Универзитетскиот прес на Манчестер, 2003 година.ISBN 0-7190-6130-XISBN 0-7190-6130-X
  • Или, Клариса. Жените во светот на уметноста на Викторија, Манчестер Универзитетот, 1995 година.ISBN 0-7190-4123-6ISBN 0-7190-4123-6