Џејмс Паркинсон

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Џејмс Паркинсон (англиски: James Parkinson11 април 1755 — 21 декември 1824) — англиски лекар, геолог, палеонтолог и политички деец. Најзначајно негово дело е „Есеј за парализирачко тресење“ (An Essay on the Shaking Palsy), кој го издал во 1817 година. Тогаш за прв пат е опишан вид на парализа денес познат под името Паркинсонова болест.