Џенг Ји Сао

Од Википедија — слободната енциклопедија
Џенг Ји Сао во текот на вооружена пљачка

Џенг Ји Сао (кинески: 郑 一 嫂, pin'jin: Zhèng Yī Sǎo, 1775 - 1844),[1] :64 позната со името Џенг Шиши (кинески: 郑石氏, pin'jin: Zhèng Shíshì, Џенг со моминско презиме Ши /вдовица на Џенг) била познат пират за време на династијата Кинг. Нејзиното вистинско име било Ши Јанг (кинески: 石 阳, pin'jin: Shí Yáng), а роденото име Сијанг Гу (кинески: 香姑, pin'jin: Xiāng Gū). Најверојатно потекнува од луѓето од Данџи , кинеска етничка група која традиционално се занимава со риболов и живее на џунки. Најпрво се занимавала со проституција,[1]:65 и откако се омажила за Џенг Ји, луѓето ја викале Џенг Ји Сао („жена на Џенг Ји“). По смртта на Џенг, таа го презела водството со „Црвеното знаме“ за да им помогне на пиратите, а подоцна се омажила со побратимот на Џенг, Џанг Баоци.[2] На Запад е многу попознат отколку во Кина.[3]

Животопис[уреди | уреди извор]

Џенг Ји Сао, чие вистинско име е Ши Сианг Гу, е роден во 1775 година во провинцијата Гуангдунг. Најпрво таа била кантонска проститутка во мал бордел во Гуангџоу,[4] но подоцна била заробена од пирати. Во 1801 година се омажила за озлогласениот пират Џенг Ји, а потоа останува запаметена како Џенг Ји Сао („жена на Џенг Ји“).

Бракот со Џенг Ји[уреди | уреди извор]

Џенг доаѓа од семејство на успешни пирати, чие пиратско досие може да се следи уште од средината на 17 век. Откако Џенг Ји станал водач на пиратите, се оженил со жена која „целосно учествувала во сите машки пиратски акции“.[1]:71 Џенг ја искористил силата на својата добро опремена војска, како и својата репутација, за да ги принуди своите соперници - пиратите од Гуангдунг - да склопат сојуз. До 1804 година, овој сојуз се развил во сила со страшна сила и станал најмоќната гусарска екипа во Кина, денес позната како флота на „Црвените знамиња“.[1]:71

Доаѓање на местото капетан[уреди | уреди извор]

На 16 ноември 1807 година Џенг Ји загинал во Виетнам,[5][6] а Џенг Ји Сао веднаш започнаја борба за преземање на функцијата на сопругот како капетан. Со искористување на добро развиени лични врски, оние првично непријателски пирати ги навела да ја прифатат нејзината позиција и на тој начин го зајакнала својот авторитет. За да избегне отворена војна со непријателите, Џенг Ји Сао побарала поддршка од најмоќниот член на семејството на нејзиниот сопруг: внукот Џенг Ји.

Потомство[уреди | уреди извор]

Џенг Ји Сао имала два сина со Џенг Ји: Џенг Јингши и Џенг Сијунгши. Од нејзиниот брак со Џанг Баоци, таа имала ќерка и уште еден син, Џанг Јулин.[1]:64

Прифаќање на амнестија[уреди | уреди извор]

Во петнаесеттата година од владеењето на императорот Ѓи Ќинг, во април 1810 година, Џенг Ји Сао отишла во Гуангџо за да преговара со гувернерот на кинеската провинција Гуангси и Гуангдунг Баи Линг. Таа ја прифатила понудената амнестија и собрала флота во водите недалеку од селото Фужунгша, во округот Сијангшан. На 20 април истата година (22 мај 1810), Баи Линг дошол во селото Фужунгша, каде што Џенг Ји Сао и Џанг Баоци се предале, со вкупно 17.318 пирати, жени и деца, како и 226 бродови, 1.315 топови и 2.798 парчиња различно оружје.[7]

Подоцна во животот, Џенг Ји Сао живеела во Макао, каде што отворила казино и бордел. Покрај тоа, таа се занимавала со трговија со сол,[8] а за време на опиумската војна, таа активно го охрабрувала Лин Цесју да се бори против Британците.[9][10] Во 1844 година, во Макао, Џенг Ји Сао починала од болест во својата 69 година од животот.[8]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 . 斯坦福大学出版社. 1987年. Џенг Ји Сао
  2. 袁永 纶. "靖海 氛 记" 上 卷 (PDF).萧国健, 卜永坚 笺 注.
  3. C.R. Pennell. Bandits at Sea: A Pirates Reader. NYU Press. 1 April 2001: 261. Џенг Ји Сао
  4. Лили Ксијао Хонг Ли, А.Д. Стефановска, Клара Винг Чунг Хо - 2003 - 387 страници
  5. Јуан Јунг-Лун. Ќинг хаи-фен чи (рекорд на Pacification на пиратите).
  6. Коерт, од Меги. Најуспешниот пират беше убав и тежок -. CNN.com. 2007-08-28 [2018-05-07] (англиски).
  7. 安东尼 · 罗伯特 著, 梁敏玲 译, <国家, 社区 与 广东 省 镇 海盗 的 行动, 1809-1810>, 全部 国家 清史 编辑 组织 时, "清史 译丛 (第十)))" (济南, 齐鲁书社, 2011 年 4 月), 171 стр
  8. 8,0 8,1 赖 晨.盘点 古代 女 富豪: 寡妇 清 身家 约 白银 8 亿万 两.人民网. 2015-04-23 [2018-05-07].
  9. 中国 历史 上 最合 女 海盗: 曾 只身 俘 英国 军舰.搜狐 军事 频道. 2014-08-25 [2018-05-07].
  10. 中国 最 传奇 女 海盗 俘 英舰 闻风丧胆.巴士 的 报. 2017-02-14 [2018-05-07] (中文 (香港)).

Надворешни врски[уреди | уреди извор]