Ќопруловци

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ќуприловци дел од семејството
Ќуприловци дел од семејството

Ќопруловци или Ќопрулу (турски: Köprülü ailesi) — благородничко семејство од албанско потекло во времето на Османлиското Царство[1][2]. Дел од членовите на Ќопрулу стигнале до високи позиции во администратината власт на империјата, вклучувајќи шест големи везири. Овој период во историјата на империјата е познат како Ќопрулсиот период.

Денеска нивните потомци главно живеат во Турција и САД.

Име Живот Голем везир Султан
Ќопрулу Мехмед-паша 1583–1661 1656–1661 Мехмед IV
Ќопрулу Фазил Ахмед-паша 1635–1676 1661–1676 Мехмед IV
Кара Мустафа-паша1 1634–1683 1676–1683 Мехмед IV
Абаза Сијавуш-паша2 починал 1688 1687–1688 Сулејман II
Ќопрулу Фазил Мустафа-паша 1637–1691 1689–1691 Сулејман II
Ахмед II
Амџазаде Ќопрулу Хусеин-паша 1644–1702 1697–1702 Мустафа II
Ќопрулу Нуман-паша починал 1719 1710–1711 Ахмед III
Амџазаде Абдула-паша починал 1735 1723–1735 Ахмед III
Махмуд I

1 Кара Мустафа-паша бил посвоен од Ќопруловците и бил полубрат на Ќопрулу Фазил Ахмед-паша

2 Абаза Сијавуш-паша служел на Ќопрулу Мехмед-паша. По свадбата со неговата ќерка станал дел од семејството (дамат).

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]