Прејди на содржината

Јужни банту-јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Јужни банту
Географска
распространетост:
ЈАР, Зимбабве, Боцвана, Мозамбик
Класификација:нигер-конгоански
Гранки:

Јужните банту-јазици се голема група на банту-јазици.[1] и се речиси синонимни со Гатриевата Зона S, освен по тоа што таа не ја вбројува групата шона, а го вбројува јазикот макуа. Во групата спаѓаат сите важни банту-јазици застапени во ЈАР, Боцвана и Мозамбик.

Јазици[уреди | уреди извор]

Тука се наведени јазичните групи во состав на јужните банту-јазици, проследени од нивните кодови согласно Гатриевата класификација.

* службени јазици

Оправданоста на чопската и цвароншката гранка е оспорена.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Janson, 1991/92