Шонски јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Шонски јазици
Географска
распространетост:
Зимбабве
Класификација:нигер-конгоански
Гранки:

Шонските јазици се група (клад) на банту-јазици од областа S.10 според Гатриевата класификација. Тука спаѓаат следниве јазици:[1]

Во некои класификации овие јазици влегуваат во другите области „S“ како јужни банту-јазици.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Nurse & Philippson (2003), The Bantu Languages.