Јудеогрузиски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Јудеогрузиски
קיברולי, киврули 
Изговор: Киврули
Зборуван во: Грузија Израел Русија Белгија 
Регион: Кавказ Близок Исток
Вкупно говорници:
Јазично семејство: јужни кавкаскии
 грузиски
  Јудеогрузиски 
Писмо: Хебрејска азбука
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2: cau
ISO 639-3: id=jge jge

Јудеогрузискиот, познат и како киврулиски, е традиционалниот јазик на грузиските Евреи. Јудеогрузискиот е единствен еврејски јазик во групата на јужнокавкаски јазици. Статусот како посебен јазик сѐ уште не е најдобро расчистен. Јазикот е многу сличен со грузискиот, не земајќи ги предвид позајмените зборови од хебрејско и арамејско потекло.