Прејди на содржината

Јан Планини

Од Википедија — слободната енциклопедија
Јан Планини

Кинески 燕山
Буквално: Yan Mountains
Swallow Mountains

Планините Јан, познати и по нивното кинеско име Јаншан, се планински венец северно од Северната Кинеска Рамнина, и претежно се наоѓаат во покраината Хебеј.

Венецот се наоѓа помеѓу реката Чаобаи и превојот Шанхај. Претежно се состои од варовник, гранит и базалт. Надморската височина се движи од 400 до 1000 метри. Највисок врв е Вулинг со 2116 м надморска височина. Источниот дел од Кинескиот ѕид се протега низ планините Јан. Планините исто така се важна сообраќајна порта помеѓу северот и југот.