Прејди на содржината

Јаглика

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Primula|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Јаглика
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Primula
Вид: Јаглика
Научен назив
Primula vulgaris
-{L.}-
Јаглика
безрамка
Научна класификација врска=Шаблон:Taxonomy/Primula| edit
Царство: Plantae
Нерангирано: Tracheophytes
Нерангирано: Angiospermae
Нерангирано: Eudicotidae
Нерангирано: Asterids
Ред: Ericales
Семејство: Primulaceae
Род: Primula
Видови:
P.vulgaris
Биномно име
Primula vulgaris

Јаглика ( латински: Primula vulgaris) е загрозен растителен вид. Луѓето го собираат поради прекрасните цвеќиња . Постојат бројни хортикултурни форми кои се користат за украсни цели. Тоа е меѓу најраните пролетни цветови, како што е името на - латински: primus значи првиот, додека латински: vulgaris значи обичен, секојдневен.

Распространета е во Западна и Јужна Европа (од Фарските Острови и Норвешка на север, преку Португалија на југ, до Украина и Балканскиот Полуостров на исток), како и во областа на северозападна Африка (Алжир) и Југозападна Азија (Турција и Иран).[1][2] Ја има и во Македонија.

Јаглики (Primula vulgaris)

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Flora Europaea: Primula vulgaris
  2. Germplasm Resources Information Network: Primula vulgaris Архивирано на 25 септември 2015 г.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]