Црн дроб

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај


Црн дроб
Leber Schaf.jpg
Црн дроб од овца.
Латински jecur, iecer
Греј p.1188
Вена hepatic vein, hepatic portal vein
Нерв celiac ganglia, vagus
Прекурзор foregut
MeSH Liver

Црниот дроб (латински: hepar), познат и под говорниот израз џигер, е најголемата жлезда кај цицачите. Тежи околу 2 kg. Сместен е на десната страна од стомачната празнина, под дијафрагмата. Се состои од лев и десен резен. Во десниот резен е лоцирано жолчното ќесе.

Црниот дроб е и жлезда со најголем број функции, над 500. Некои од поважните се:

ја создава жолчката за варење на мастите, помага во одржувањето на нивото на шеќерот во крвта, создава крвни белковини, го помага згрутчувањето на крвта, го контролира создавањето и размножувањето на крвните зрнца, ги складира витамините, ги отстранува отровите, ја складира енергијата, создава топлина и уништува микроорганизми системот за варење.