Андреас Могенсен

Од Википедија — слободната енциклопедија
Andreas E. Mogensen
ESA astronaut
НационалностDanish
СтатусActive
Роден2 ноември 1976(1976-11-02)(47 г.)[1]
Copenhagen, Denmark
Други имиња
Andreas Enevold Mogensen
Друго занимање
Aerospace engineer
Образование
Imperial College London
Поминато време во вселената
9d 20h 14m
Избор2009 ESA Group
МисииSoyuz TMA-18M/Soyuz TMA-16M
Мрежно местоandreasmogensen.esa.int

Andreas Enevold Mogensen (роден на 2 ноември 1976 година) е дански инженер и астронаут. Тој бил првиот Данец кој летал во вселената како дел од iriss programme.[2]

Биографија[уреди | уреди извор]

Роден е во Копенхаген. Во Данска работел како инженер во одделот за истражување и развој на Vestas Wind Systems. Vestas Wind Systems A/S е дански производител, продавач, инсталатер и сервисер на ветерни турбини, основана во 1945 година. Компанијата operates со фабрики за производство во Австралија, Бразил, Велика Британија, Германија, Данска, Индија, Италија, Кина, Полска, Романија, Холандија, Шпанија, Шведска, како и во САД. Од 2013 година, таа е најголемата компанија за ветерни турбини во светот. Andreas Мogensen работел во Германија при систем за контрола на и со став и орбита и како инженер за навигација, навигација и control engineer за HE Space Operations поврзани со SWARM mission. Swarm е мисија на Европската вселенска агенција (ESA) за проучување на магнетното поле на Земјата. Мерења со висока прецизност и висока резолуција на јачината, насоката и варијациите на магнетното поле на Земјата, надополнети со прецизно мерење на навигација, акцелерометар и електрично поле, ќе обезбедат податоци за моделирање на геомагнетното поле и за неговата интеракција со другите физички аспекти на Earth system. Резултатите нудат преглед на внатрешноста на Земјата од вселената, овозможувајќи детално да се изучуваат составот и процесите на ентериерот и да се зголеми нашето знаење за атмосферските процеси и циркулацијата на океаните, кои влијаат на климата и времето. Неговата позиција кога бил избран од ESA била Aerospace Engineering во Surrey Space Centre, University of Surrey. Во моментов живее во Остин, Тексас.

Кариера[уреди | уреди извор]

За време на својата кариера, Mogensen исто така поминал време во Тајланд, Сингапур, Португалија, Конго и САД. Неговите pastimes вклучуваат рагби, планинарство и нуркање.

Во ESA[уреди | уреди извор]

Mogensen бил избран да стане првиот дански астронаут од Европската вселенска агенција (European Space Agency) во мај 2009 година. Европска вселенска агенција или ЕСА (англиски: European Space Agency или ESA), е основана во 1974 и е меѓувладина организација која е посветена на истражувања во вселената. Со неа раководат 22 европски држави и главниот штаб е во Париз, Франција. Научните мисии се засновани во ESTEC во Холандија, Земјините опсервациски мисии се во ESRIN во Италија, Мисионата контрола е во ESOC во Дармштат, Германија, и Европскиот астронаутски центар, каде што се тренираат астронаутите за идните мисии е сместен во Келн, Германија. Мogensen завршил почетна обука и станал член на Европскиот корпус за астронаути (European Astronaut Corps) во ноември 2010 година. Европскиот астронаутски корпус е unit на Европската вселенска агенција (ESA) која избира, тренира и обезбедува астронаути како членови на екипажот во вселенските мисии на САД и Русија. Корпусот има 13 активни членови, кои се за да служат на Меѓународната вселенска станица (ISS). Европскиот астронаутски корпус е сместен во Европскиот центар за астронаути во Келн, Германија. Тие се за да бидат доделени на различни проекти и во Европа (на пример, во ESTEC) или на друго место во светот, во вселенскиот центар на NASA Johnson Space Center или Star City.

Во 2013 година, Mogensen служел како cavenaut во обуката на ESA CAVES[3] на Сардинија, заедно со David Saint-Jaques, Soichi Noguchi, Nikolai Tikhonov и Michael Fincke.

На 10 јуни 2014 година, НАСА објавила дека Могенсен ќе служи како aquanaut на Aquarius underwater laboratory за време на мисијата за истражување на подморските води NEEMO 19, која започнала на 7 септември 2014 година и траела седум дена.[4][5] Национална аеронаутичко-вселенска управа или НАСА (англиски: National Aeronautics and Space Administration, NASA) е вселенска агенција чија главна задача е истражување на вселената.

Mogensen (втор од десно) за време на NEEMO 19

Iriss[уреди | уреди извор]

Мисијата на Mogensen на ISS била наречена "iriss". Името на мисијата било избрано од предлози применети од цела Европа. "iriss" имала две логоа, едно за истакнување на целокупната мисија и едно за активности за едукација.

Mogensen вежба во Destiny Laboratory

На 2 септември 2015 година, Mogensen бил со Soyuz TMA-18M до ISS и слетал со Soyuz TMA-16M десет дена подоцна. Тој патувал со друг инженер за летање во посета, Aidyn Aimbetov. Меѓу предметите што ги понесе Andreas биле фигурите на LEGO[6] и постер за Copenhagen Suborbitals.[7]

Поради краткото времетраење на мисијата, Mogensen работел до 9.5-часови дена, наместо 8-часовните работни денови што се нормални на станицата.[8] Неговите мисии вклучувале далечинско управување на робот на Земјата,[9] и снимање на Red Sprites and Blue Jets lightnings above thunderclouds, насочени од Земјата.[10] Тој исто така испробал нов вид на Skinsuit за да ги ублажи back-pain што ги чувствуваат астронаутите како резултат на издолжувањето на spine и користел очила за augmented reality goggles за време на неговите задачи за одржување.

Mogensen ја напуштил станицата на 11 септември 2015 година. Sergey Volkov бил пилот за искачување (TMA-18M) и Gennady Padalka бил пилот за спуштање (ТМА-16М).[11] Екипажот слетал во 00:51 часот UTC на 12 септември 2015 година, нешто повеќе од три часа по поаѓањето од ISS.

За неговите напори, Mogensen го добил Danish Royal Medal of Recompense.[12]

Образование[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

  1. „Andreas Mogensen – den første danske astronaut“. Rumrejsen 2015. Архивирано од изворникот на октомври 14, 2015. Посетено на август 27, 2015.
  2. „Andreas Mogensen: Space Viking“. European Space Agency. Посетено на 20 јуни 2021.
  3. „Speleology as an analogue to space exploration: The ESA CAVES training programme“. Acta Astronautica (англиски). 184: 150–166. 2021-07-01. doi:10.1016/j.actaastro.2021.04.003. ISSN 0094-5765.
  4. „NASA Announces Two Upcoming Undersea Missions“. NASA. June 10, 2014. Посетено на June 24, 2014.
  5. Bergin, Chris (June 11, 2014). „NEEMO returns with two new underwater missions“. NASASpaceflight. Посетено на June 24, 2014.
  6. „The story behind the LEGO astronauts“. iriss mission blog.
  7. „Good luck, @CopSub (Andreas Mogensen on Twitter)“. Twitter. Архивирано од изворникот на September 16, 2015.
  8. „Iriss – A Sprint Mission“. ESA.
  9. (дански) http://ing.dk/video/video-saadan-udfoerte-andreas-robotforsoeget-fra-rummet-178545
  10. „How DMI found giant lightning for Andreas“. Danish Meteorological Institute (дански). Архивирано од изворникот на September 21, 2015. Посетено на September 17, 2015.
  11. „UK's Major Peake delighted by historic ISS assignment“. nasaspaceflight.com. May 20, 2013.
  12. „Astronaut Andreas Mogensen modtager Den Kongelige Belønningsmedalje i guld med krone og inskription“. kongehuset.dk.
  13. „Former Rygaards Student Blasts into Space!“. rygaards.com. Архивирано од изворникот на September 4, 2015.
  14. (дански) Første danske astronaut slog en tur forbi Hellerup Archive
  15. https://www.esa.int/Science_Exploration/Human_and_Robotic_Exploration/Astronauts/Andreas_Mogensen